Etelä-Suomen maakuntien mielestä periaatepäätös Tallinna-tunnelin rakentamisesta pitäisi tehdä viimeistään Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017. (kuva: Allan Alajaan/Tallinn City Tourist Office & Convention Bureau)

Rautatietunnelin mahdollisuus Helsingistä Tallinnaan tulee tutkia perusteellisesti ja viivyttelemättä, esittävät Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntahallitukset yhteisenä kantanaan.

– Kun Rail Baltica sekä Ruotsin ja Tanskan suuret tunneli- ja rautatiehankkeet valmistuvat ensi vuosikymmenellä, vaaditaan uusia ratkaisuja, jotta Suomen kilpailukyky ja saavutettavuus kyetään turvaamaan. Yritysten ja työvoiman liikkuvuuden kasvusuunta ulottuu jo nyt Tallinnaan asti, maakuntahallitukset toteavat kannanotossaan.

– Myös pääkaupunkiseudulta Tampereen ja Lahden suuntiin ollaan vahvistamassa kasvukäytäviä, jotka perustuvat moottoriteihin, rautateihin ja liikenteen digitaalisiin palveluihin.

Jotta Rail Balticasta ja kasvukäytävistä saataisiin täysi hyöty, on Helsingin ja Tallinnan välisestä rautatietunnelista maakuntien mukaan tehtävä kattava toteutettavuustutkimus. Rautatietunnelista valmistunut esitutkimus osoitti, että hanke voisi olla myös taloudellisesti kannattava.

– Jotta meille välttämätön maaliikenneyhteys Keski-Eurooppaan voidaan varmistaa, tulisi periaatepäätös Tallinna-tunnelin rakentamisesta tehdä viimeistään Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017.

Etelä-Suomen maakuntahallitukset kokoontuivat 8–9. lokakuuta Porvoon Haikossa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*