Takavuosien kuntaliitos toi Kouvolan kaupungille paljon painolastia. Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina suuresta säästöpaketista ja päätti korottaa veroprosenttia lukemiin 21,25.

Kuntien tiukka taloustilanne ei ole enää syrjäisten pikkukuntien ongelma, vaan rahanpuutetta esiintyy maakuntakeskuksissakin. Maanantain aikana valtuustot päättivät korottaa tuloveroprosenttia ainakin Kouvolassa, Mikkelissä, Hämeenlinnassa ja Rovaniemellä.

Hämeenlinnassa saadaan kaupungille kolme miljoonaa euroa lisätuloja, kun veroprosenttia korotettiin neljänneksen verran. Vuoden 2020 tuloveroprosentti on tasan 21.

-Kolmen miljoonan euron lisäys verotuloissa auttaa meitä pääsemään talousarvioraamiin. Se on kuitenkin selvää, että meidän pitää kaupungissa tehdä kovasti ensi vuonna töitä, että saamme alijäämäkierteen katkaistua. Tilanne ei voi jatkua näin, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas (sd.) kommentoi asiaa.

Hämeenlinnassa päätös syntyi äänin 39-12. Vaikka veronkorotus ei koskaan makealta maistu, niin Myllykankaan mielestä kaupungin nykytilanteessa vaihtoehtoja.

Mainos-Verotuksen kiristäminen on aina viimeinen keino hoitaa taloutta kuntoon, mutta tässä tilanteessa se oli vastuullista politiikkaa. Asioita ei voi jättää hoitamatta, Myllykangas muistutti.

Mikkeli kiristi kunnolla

Jos Hämeenlinnassa päästiin pienimmällä mahdollisella korotuksella, niin Mikkelissä suorastaan harpattiin ylöspäin. Uusi tuloveroprosentti on jämpti 22, kun se tänä vuonna oli vielä 20,50. Päätös syntyi valtuustossa äänin 42-9.

Kouvolassa käsiteltiin maanantaina yli 8 tunnin maratonkokouksessa mittavaa säästöpakettia kaupungin talouden syöksykierteen oikaisemiksi. Osana pakettia päätettiin äänin 40-19 korottaa tuloveroprosenttia 0,5 prosenttiyksiköllä lukemiin 21,25.

Säästöistä ja lisätuloista päätettiin niin ikään Rovaniemellä. Siellä päätettiin äänin 37-13 nostaa tuloveroprosenttia niin ikään 0,5 prosenttiyksiköllä. Ensi vuonna Lapin maakuntakeskuksessa maksetaan kunnallisveroja 21,50 tuloveroprosentin mukaan.
Ja lisääkin on veronkorotuksia maakuntakeskuksissa tulossa, sillä

Kuopiossa kaupunginhallitus esittää tuloveroprosentin korottamista ensi vuodelle lukemiin 20,75. Kuopiossa asiasta päättävä valtuusto kokoontuu vasta maanantaina 18.11.

Tampereella ollaan niin ikään veroja korottamassa. Kaupunginhallituksen äänestyksen jälkeen äänin 8-5 päädyttiin siihen, että tuloveroprosentti nousisi 0,75 prosenttiyksiköllä lukemiin 20,50. Valtuustossa asia on Kuopion tapaan 18.11.

Tosin poikkeuskin ”nostobuumiin” löytyy. Kokkolan kaupunginvaltuutetut saavat ensi maanantaina päätettäväksi esityksen, jonka mukaan kaupunkilaiset maksaisivat ensi vuonna tuloveroa 21,50 mukaan. Luvussa on pudotusta tähän vuoteen 0,25 prosenttiyksikön verran.

Edit 12.11. klo 10.15: Lisätty Kokkolan ja Tampereen tilanne.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*