Pielisjoen ja rautatien väliin jäävän asemanseudun kaavoituskorvaukset nostivat Joensuun kaupungin tilinpäätöksen plussalle. (Kuva: Joensuun kaupunki)

Maankäyttökorvaukset, vilkas tonttikauppa, kiky, kasvaneet verotulot ja tiukka käyttötalouskuri olivat avainasemassa, kun Joensuun kaupungin vuoden 2017 tilinpäätös kaunistui selvästi alkuperäisistä laskelmista. Ylijäämää tilinpäätökseen on kertymässä neljä miljoonaa euroa.

Joensuun nettomenot putosivat edellisestä vuodesta lähes 14 miljoonaa euroa eli 3,7 prosenttia. Nettomenojen laskussa näkyy henkilöstömenoja pudottaneen kiky-sopimuksen vaikutus, sekä perustoimeentulotuen siirtyminen Kelan hoidettavaksi.

Suurin yksittäinen vaikuttaja kaupungin hyvään tulokseen oli kuitenkin asemanseudulta saatavat maankäyttökorvaukset, joita kirjattiin 4,1 miljoona euroa. Asemanseudun asemakaava sai lainvoiman vuoden 2017 aikana ja aluetta ollaan kehittämässä määrätietoisesti. Myös tonttien myyntivoittotuloja kertyi runsas miljoonaa euroa arvioitua enemmän.

Haasteita riittää

Vaikka tulos vuodelta 2017 on hyvä, niin rahareikiä Joensuusta löytyy tulevinakin vuosina ihan riittävästi.

-Tilikauden ennakoitua parempi tulos mahdollistaa investointivarausten teon tulevien vuosien investointeja varten, mikä osaltaan keventää tulevien vuosien taloudellista taakkaa. Samaan aikaan on pystytty tekemään käytöstä poistettujen rakennusten alaskirjauksia runsaalla 1,3 miljoonalla eurolla, kaupunginjohtaja Kari Karjalainen toteaa.

Vuosi 2017 oli investointien määrässä mitattuna talonrakennuksen huippuvuosi ja investointimenot olivat kiinteistöleasing huomioiden lähes 45 miljoonaa euroa. Korkea investointitaso näkyi myös kaupungin lainakannan kasvuna, joka oli lähes 25 prosenttia. Asukaskohtainen lainamäärä nousi 3 008 euroon, kun se vuotta aiemmin oli 2 421 euroa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*