Maaseudulle moniosaajia – Kolmen maan yhteinen koulutus antaa Ylitornion rajaseudulla työttömille uusia mahdollisuuksia
Jani Kylmämaa on yksi pohjoisessa, Ylitornion rajalla Övertoneålla opiskelevista suomalaisista. Kuva: Koulutus Nord
Tapio Mainio, teksti
Hollolalainen, 44-vuotias entinen ammattijääkiekkoilija Jani Kylmämaa kasaa tolpista kesämökin runkoa opettaja Mika Krunninivan opastuksessa.
– Suoritin täällä jo puolen vuoden pituisen laatoittajan koulutuksen. Näyttönä tein kylpyhuoneremontin. Nyt ovat menossa rakennusalan koulutus. Suunnitelmissa on perustaa opintojen jälkeen toiminimi, sillä maaseudulla on pula moniosaajista, Kylmämaa kertoo.
Kylmämaa muutti hiljattain vaimon ja lapsensa kanssa synnyinseudulle Tornionjokivarteen.
– Hankimme Kaulirannasta vanhan talon. Lahden seudulla vierähti kymmenen vuotta. Opiskelut jäivät, kun pelasin jääkiekkoa muun muassa Hermeksessä ja Tutossa, Kylmämaa sanoo.
Nyt hän hankkii ammatillisen tutkinnon Koulutus Nordista.
– Seuraavaksi opiskelijat tekevät mökkiin lattian ja asentavat wc- ja keittiökalusteet, Krunniniva sanoo.
Haaparannasta Tornionjokea 50 kilometriä pohjoiseen sijaitsevassa yhteispohjoismaisessa ammattioppilaitoksessa opiskelee vuosittain noin 500 opiskelijaa. Kaukaisimmat opiskelijat ovat kotoisin Etelä-Suomesta, Etelä-Ruotsista ja Pohjois-Norjasta.
– Uusimpana on tarjolla koulutuspaketti, johon on koottu yhteen tutkinnon osia useista rakennusalan tutkinnoista. Ajatuksena on, että saamansa monipuolisen koulutuksen turvin rakennusalan ammattilainen pysyy työllistettynä ympäri vuoden, kertoo Koulutus Nordin koulutuspäällikkö Ali Saukkoriipi.
Yksi ihminen voi olla yhtä aikaa putkiasentaja, timpuri ja kaakeloija.
Haja-asutusalueilla voi olla Kylmämaan mukaan hankala saada rakennusprojektiin mukaan useita eri alojen ammattilaisia. Työmaa voi olla pitkään pysähdyksissä putkiasennuksen vuoksi, johon ei ole löytynyt tekijää.
Valtiot säätiön takana
Monipuolisia koulutuksia järjestävän Koulutus Nordin omistaa Pohjoiskalotin Koulutussäätiö. Oppilaitoksessa on 70 työntekijää. Sen tutkinnot ovat pohjoismaisittain yhteensopivia. Säätiön takana ovat Suomen, Ruotsin ja Norjan valtiot.
Oppilaitos on ainutlaatuinen koko maailmassa, sillä sen hallituksessa istuu kolmen maan edustajat.
– Nordia oli ideoimassa 50 vuotta sitten Norrbottenin läänin silloinen maaherra Ragnar Lassinantti, sillä Övertorneålla oli runsaasti tyhjiä koulutiloja, kertoo Nordin koulutusstrategi Leif Pääjärvi.
Kantava ajatus oli Lassinantin vaalima pohjoismainen yhteistyö kielikylpyineen.
– Täällä voi opiskella omassa tahdissa tutkinnon tai täydentää osaamistaan. Lomautettu ja lomautusuhan alla oleva voi hakeutua työvoimakoulutukseen, mistä on hyötyä myös työnantajille, Saukkoriipi sanoo.
Opiskeluun liittyvät asiat, kuten tutkintosuoritukset ja näytöt voi tehdä omalla äidinkielellä. Myös opettajat puhuvat sekä suomea että ruotsia.
Jatkuva haku
Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen suunnitelma.
– Jos opiskelijalla on jäänyt jostakin syystä ammattitutkinto kesken, hän voi suorittaa sen täällä loppuun, kertoo lähihoitajia opettava Anni Alatulkkila.
Nordiin on jatkuva haku, joten opiskelun voi aloittaa heti.
Kuntia kiinnostava koulutusmalli
Koulutus Nordin malli kiinnostaa Suomen kuntia, sillä kuntien rooli ja vastuu työllisyyden edistämisestä kasvaa entisestään ensi vuoden alusta, kun TE-toimistot lakkautetaan ja niiden tehtävät siirtyvät kunnille. Kunnat ovat jo entuudestaan toimineet työllisyyttä edistävästi.
Kolarin TE-toimiston koordinaattori Marjut Luttunen tarjoaa työttömille työnhakijoille Nordin palveluja laajasti koko Suomeen. Vielä ei ole päätetty, miten koordinointi jatkuu ensi vuonna.
– Ruotsin TE-toimistossa on kaksi koordinaattoria. He järjestävät joka kolmas viikko tänne koululle työttömien tutustumistilaisuuksia. Ensi viikolla olemme menossa esittelemään Nordin koulutustarjontaa Malmöhön, Pääjärvi kertoo.
Lisäksi ensi helmikuussa Nord järjestää Matarengissä (Övertorneån keskusta) rekrytointi-messut, jonne on tulossa edustajat 50 yrityksestä.
– Moni Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Suomen kunta osaa jo tarjota palvelujamme. Tällä hetkellä opiskelijoiden ikähaarukka on 18-64 vuotta. Nuorimmat ovat Ruotsin lukiolaisia, Pääjärvi sanoo.
Sen sijaan Suomen lukiolaiset, esimerkiksi Tornionjoen toiselta puolelta Ylitorniolta, eivät voi suorittaa kaksoistutkintoon vaadittavia ammattiaineita Koulutus Nordissa. Sen selvitystyö on käynnissä.
Norjalaisia kiinnostaa Pääjärven mukaan muun muassa kylmäasentajien koulutus, sillä pakastamot ja katkeamaton kylmäketju ovat kalastusmaassa avainasemassa.
– Erityisen kova kysyntä kaikissa Pohjoismaissa on automaatioasentajista ja it-alan työntekijöistä. Nytkin on neljä opiskelijaa Ruotsista ylipaikoilla, kertoo opettaja Jukka Ajanki.
Joulun alla töihin
Norrköpingissä syntynyt ja viime aikoina Oulun seudulla asunut 44-vuotias Jari Kamula kouluttautuu automaatioasentajaksi.
– Opiskelu kestää noin kaksi vuotta. Työpaikkaa en ole vielä löytänyt, hän kertoo.
– Minulla alkavat työt Tromssassa heti joulun alla, kertoo puolestaan norjalainen 26-vuotias Robert Dahl. Hän valmistuu pian. Hän opiskelee tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa, osaamisalana IT-tukihenkilö.
– Työpaikansaantia nopeuttaa täältä saatava sertifikaatti, jonka tason on määritellyt koulun ulkopuolinen taho, kuten Microsoft, Ajanki kertoo.
– Meillä voi täydentää omaa koulutustaustaa tutkinnon osilla tai uudella tutkinnolla, mikä parantaa opiskelijan asemaa työmarkkinoilla, hän lisää.
Koulutus Nord voi olla mahdollisuus alan vaihtajille. Myös työantajan kanssa voidaan miettiä, mitä osaamista yrityksestä puuttuu ja mitä voidaan opiskella lomautuksen aikana.
Nordissa on meneillään laaja valikoima työvoimakoulutuksia aloilla, joissa on työvoimapula. Tällaisia aloja ovat Pohjois-Ruotsissa kaivos- ja teräteollisuus, joka palkkaa tulevina vuosina tuhansia uusia työntekijöitä.
– LKAB:stä ja SSAB:stä on oltu jatkuvasti yhteydessä. Catepillarille on vasta räätälöity raskaan kaluston asentajakoulutus. Opiskelijoille on sen jälkeen luvassa varma työpaikka, kertoo ajoneuvoasentajalinjan opettaja Sami Jaako.
Kaivoksilla kaivataan osaajia
Myös Keski-Lapin kaivoksilla Kittilässä ja Sodankylässä tarvitaan raskaan kaluston asentajia kaivosmiesten ohella.
Samoin Pohjois-Suomen paisuvalla energiasektorilla tarvitaan lisää asentajia ja huoltomiehiä uusissa tuuli- ja aurinkopuistoissa. Suomen suurimmat rakenteilla olevat aurinkopuistot sijaitsevat Simossa ja Utajärvellä.
Koulutus on työvoimakoulutusta, jonka aikana opiskelijalle maksetaan työttömyysetuus. Lisäksi opiskelija saa 16,80 euron kulukorvauksen.
– Kulukorvausta maksetaan seitsemänä päivänä viikossa, kun asuu Koulutus Nordin opiskelija-asuntolassa. Olen sen vuoksi voinut pitää oman asunnon Espoossa, kertoo hoiva-avustajaksi opiskeleva 64-vuotias Kaisa Saari.
Ravintola-alalla vuosia töissä ollut Saari päätti kouluttautua uudelle alalle.
– Voin sitten eläkkeellä tehdä keikkatöitä, sillä hoiva-alalla on pula työvoimasta, Saari kertoo.
Kaisa Saari on 64-vuotias alanvaihtaja, joka haaveilee hoiva-alan keikkatöistä. Kuva: Koulutuskeskus Nord
Mielenkiintoisia tutkintoja
Opintojen pituudet vaihtelevat yksilöllisesti riippuen valituista tutkinnon osista.
Opintoja on tarjolla ajoneuvo-, rakennus-, ravintola-, sähkö-, talotekniikka-, sosiaali- ja terveysalalta sekä tekstiili- ja muotialalta.
Koulutus Nordista löytyy myös lyhyempiä koulutuksia, kuten remonttimaalari, aurinkopaneeliasentaja, henkilökohtainen avustaja, kahvilatyöntekijä ja suutari.
Lisäksi mielenkiintoinen on tekstiili- ja muotialan perustutkinto, jonka yhtenä osaamisalana voi opiskella suutariksi.
Matrengin kirkon 22-vuotias vahtimestari Lotta Teräs opiskelee parhaillaan suutariksi.
– Maksan itse noin 25 000 euroa maksavan koulutuksen, sillä en halunnut jäädä seurakunnan palkkalistoilta pois. Ruotsin työvoimahallinto olisi maksanut koulutuksen, jos olisin ilmoittautunut työttömäksi, Teräs kertoo.
Hänen suunnitelmissa on perustaa Matarengiin suutarinliike.
Suutarin tiellä
Keski-Ruotsin Leksandissa asuva Cristoffer Sandberg valmistuu pian suutariksi.
– Haaveena olisi kenkäsuunnittelijan ammatti. Seuraavaksi pyrin jatko-opintoihin Italiaan, hän kertoo.
Koulutus Nord on ainoa suutarinopintoja tarjoava oppilaitos Ruotsissa. Suomesta alan koulutusta on Kankaanpäässä.
Koulutus Nord tarjoaa opiskelija-asunnon sitä tarvitseville opiskelijoille. Suomen valtio korvaa suomalaisille opiskelijoille asumiskustannukset oppilaitoksen opiskelija-asunnossa. Lounas kampuksien ravintoloissa on edullinen.
Pääkampus Kalottgården sijaitsee Matarengin keskustassa.
Noin 20 kilometrin päässä Matarengistä etelään sijaitsee toinen pienempi, Hietaniemen kampus. Sinne on keskitetty talotekniikka-, rakennus- ja pintakäsittelyalat sekä suutarikoulutus. Kampusten välillä kulkee linja-auto.
Opiskelijan on helppo saada apua opinnoissaan, sillä kuraattorin, opinto-ohjaajan, erityispedagogin ja vapaa-ajanohjaajan palvelut ovat tarjolla kaikki myös suomeksi.
– Tänä iltana koulu tarjoaa asuntolassa räiskäleitä, Saari kertoo.
Cristoffer Sandberg haaveilee kenkäsuunnittelijan ammatista ja jatko-opinnoista Italiassa. Kuva: Tapio Mainio
Juttua muokattu kauttaaltaan, mm. lisäyksiä tehty, 24.10. kello 13.01 sekä korjattu Nordin koulutusstrategi Leif Pääjärven sitaattia. Aluksi kerrottiin virheellisesti, että Nordin koulutustarjontaa oltaisiin menossa esittelemään Malmöhön, kun tosiasiallisesti työttömien ryhmä on tulossa Malmöstä vierailulle. Lisätty Nordin kautta saadut kuvat, joilla korvattu kaksi aiempaa samoista henkilöistä.
Lue myös: