Manninen kertoo näkemyksiään Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreessa Polemiikki-lehdessä. Sapiskaa saa esimerkiksi peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.).

 

–  On sääli, että sosiaali- ja terveysministeriö ei sitoutunut hallitusohjelmaan, vaan lähti sooloilemaan Risikon johdolla. Kun terveydenhuolto on valjastettu kuntarakenneremontin kyytipojaksi ja uudenlaisia väestöpohjavaatimuksia on nostettu keskusteluun useampaankin kertaan, näin haitataan varmimmin kunnissa tehtävää työtä, keskustalainen Manninen sivaltaa.

 

Vuosina 2003-07 kuntaministerinä toiminut Manninen sanoo, että kuntaliitos voi olla hyvä keino turvata palvelut, mutta se voi olla myös keino tuhota lähipalvelut.

 

– Kaikki riippuu toteutuksesta. Puhe kuntarakenteen kautta saatavista miljardiluokan säästöistä on täyttä harhautusta. Kuntatalouden kantokykyyn ei vaikuta se, montako kuntaa kartallamme on, vaan kuinka palvelut on järjestetty.

 

Ex-ministeri korostaa, että kuntatalouden menokasvu saadaan taittumaan vain kuntien tuottavuutta parantamalla.

 

– On oikaistava prosesseja, joissa teknologia voi vapauttaa työntekijän niihin tehtäviin, joita teknologia ei kykene hoitamaan. Kuntien tuottavuuskeskustelussa on kiinnitetty liian vähän huomiota kustannuksiin, jotka kertyvät kuntatyön sisällä sairaspoissaoloista, varhaiseläkemaksuista ja ylipäätään työhyvinvoinnin ontumisesta. Kun kuntatyötä uudistetaan, keskiössä pitää olla palveltava kuntalainen ja se työntekijä, joka palvelee.

 

(KL)

 

Uutinen Kunnallisalan kehittämissäätiön sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*