Markkinaoikeus on linjannut ratkaisussaan, etteivät Sarastia Oy ja sen tytäryhtiö Revire Perintä Oy ole Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) sidosyksiköitä. Näin ollen Varha ei ole voinut hankkia Sarastian tytäryhtiöltä perintäpalveluja kilpailuttamatta. Hankinnan arvo oli noin 1,9 miljoonaa euroa.

Varhan perintäpalvelut oli hankittu suorahankintana aluehallituksen lokakuussa 2022 tekemällä päätöksellä Suomen Kuntaperintä Oy:ltä (nykyisin Revire Perintä Oy). Hyvinvointialueen näkemyksen mukaan se, että väliaikainen valmistelutoimielin oli helmikuussa 2022 päättänyt ostaa 1500 Sarastia Oy:n osaketta, teki yhtiöstä hyvinvointialueen sidosyksikön. 1500 osaketta merkitsi 0,09 prosentin omistusosuutta yhtiöstä.

Ei todellista määräysvaltaa

Markkinaoikeus katsoo ratkaisussaan, että hyvinvointialue ei käyttänyt Sarastiaan tai sen tytäryhtiöön todellista määräysvaltaa yksin tai edes yhdessä muiden omistajien kanssa. Markkinaoikeuden arvion mukaan hyvinvointialueen mahdollisuudet vaikuttaa Sarastian toimintaan osakkeenomistuksen tai minkään Sarastian hallintoelimen kautta olivat hyvin vähäiset.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston esityksen mukaisesti markkinaoikeus määräsi perintäpalveluiden hankinnan päättymään kahdeksan kuukauden kuluessa tuomioistuimen päätöksen lainvoimaiseksi tulosta. Sopimuskauden päättämisen lisäksi KKV esitti Varhalle 1000 euron seuraamusmaksua, jonka markkinaoikeus määräsi.

Markkinaoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Korkeimmassa hallinto-oikeudessa tullaan tulevina aikoina pohtimaan sidosyksiköistä tehtyjä hankintoja enemmälti, sillä aiemmin keväällä markkinaoikeus katsoi, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Sarastialta tekemä suorahankinta oli lainvastainen. Tästä asiasta on jo valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Markkinaoikeuden ratkaisu kokonaisuudessaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*