Menikö kaikki hankintalain pykälien mukaan Meri-Lapissa? (Kuva: Pixabay)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallituksen viime perjantaina tekemä hankintapäätös voi edetä markkinaoikeuden käsittelyyn. Jopa perusteita valituksen läpimenolle on olemassa.

Suomen Yrittäjien (SY) asiantuntijan mukaan eroavaisuudet neuvottelumenettelyn piirissä olleen kokonaisuuden ja tehdyn hankintapäätöksen osalta syynätään uudistuneen hankintalain myötä entistä tiukemmin, mikäli päätöksestä lähdetään valittamaan.

-Uuden hankintalain myötä neuvottelumenettelyä koskevat ehdot tiukentuivat. Jos hankinta suoritetaan neuvottelumenettelyllä, niin hankintaraamit on oltava heti alusta asti selvillä. Jos on neuvoteltu pidemmälle kuin raamit sallivat, niin siinä voi olla pohjaa valitukselle markkinaoikeuteen, arvioi SY:n kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin.

Keminmaa ja Simo poikkesivat sovitusta

Kokouksen esittelijänä toiminut sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi jätti heti tuoreeltaan nelikohtaisen eriävän mielipiteen hankintapäätökseen liittyen. Luosujärven mukaan Keminmaan ja Simon kunnat tekivät neuvottelumenettelyn päättymisen jälkeen poikkeavan päätöksen yhteisyritykseltä hankittavista palveluista.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Esittelijän arvion mukaan tämän johdosta neuvottelumenettelyssä mukana olleet yritykset voivat joutua eriarvoiseen asemaan. Samoin mukana olevat kunnat voivat joutua epäedulliseen asemaan Keminmaan ja Simon päätösten johdosta, koska neuvottelumenettelyssä hinta on sovittu kiinteäksi.

Luosujärvi puuttui jättämässään eriävässä mielipiteessä myös turvallisuussopimuksen puuttumiseen, neuvottelumenettelyssä esillä olleiden menojen poikkeavuuteen todellisuudesta ja jäsenkuntien valtuuston päätösten lainvoimaisuuteen. Eriävällä mielipiteen jättämisellä voi olla merkitystä myös luottamushenkilön asemaan jatkossa.

-Jos markkinaoikeudessa todetaan, että hankintayksikkö on suoranaisesti rikkonut lakia hankintaa suorittaessaan, niin eriävän mielipiteen jättäminen vapauttaa henkilökohtaisesta vastuusta, Grekin toteaa.

Yrittäjiltä ymmärrystä hallituksen toimille

Vaikka yrittäjäjärjestöä monet julkisen sektorin vaikuttajat pitävät vastakkaiseen leiriin kuuluvana, niin suurten sote-ulkoistusten suhteen SY:n taholta riittää ymmärrystä hallituksen tuskalle.

-Suomen Yrittäjissä on ymmärrystä sille, että hallituksen taholta halutaan tiukentaa ulkoistuksista tehtäviä sopimuksia. Nykyisellään pitkät sopimukset sitovat tulevia maakuntia aivan kohtuuttomista. Jos pitkistä sopimuksista halutaan eroon, niin niistä maksettavat korvaukset tulisi hoitaa sopimuksen tehneiden kuntien, eikä tulevien maakuntien, Grekin toteaa.

Perjantaina pidetyssä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallituksessa kokouksessa yhteisyritykseen Mehiläisen tähtäävä hankintapäätös hyväksyttiin äänin 3-2. Eriävän mielipiteen hankintapäätöksestä jättivät hallituksen jäsenistä Marjo Muhonen ja Eero Ylimartimo. Kemin kaupunginvaltuustossa sote-yhteisyritystä vastustaneet hallituksen jäsenet Hilkka Halonen ja Aaro Tiilikainen eivät osallistuneet kokoukseen.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*