Kemissä on muitakin kiireitä, kuin joulukiireitä. Sote-ulkoistukseen liittyvät yksityiskohdatkin pitää saada hyväksytettyä ennen hallituksen esittämiä rajoittamislain tiukennuksia. (Kuva: Kemin kaupunki)

Kumpi ehtii ensin? Hallituksen rajoittamislain tiukennukset vaiko Kemin kaupungin päätös Meri-Lapin alueen sote-ulkoistukseen liittyvien yksityiskohtien hyväksymisestä?

Jo kaksi kertaa on Kemin kaupunginhallitus käsitellyt yhtiön perustamiseen liittyviä yksityiskohtia, mutta valmista ei ole tullut. Kemi, Tornio, Simo ja Keminmaa päättivät marraskuun puolivälissä perustaa Mehiläisen kanssa yhteisyrityksen, joka käytännössä varmistaa Länsi-Pohjan terveyspalvelujen säilymisen nykytasolla.

Kun asiaan liittyviä päätöksiä käsiteltiin Kemin kaupunginhallituksessa 4.12., niin kaupunginhallituksen jäsenillä ei ollut käsiteltävänä asiakokonaisuuteen liittyvää palvelusopimusta. Näin asia päätettiin jättää pöydälle 5-5.

Yksityiskohdat valtuustoon

Viime perjantaina palvelusopimusluonnos saatiin toimitettua kaupunginhallituksen jäsenille, mutta jälleen maanantain kokouksessa äänestettiin ja äänet olivat 5-5. Tälläkin kertaa puheenjohtajan antama ratkaiseva ääni ainakin hidasti asian etenemistä, sillä hallitus päätti viedä asian eteenpäin vielä kaupunginvaltuuston kautta.

Mainos-Kaupunginvaltuuston aikanaan tekemässä päätöksessä todettiin, että palvelusopimukseen voi tulla vielä teknisluontoisia muutoksia. Tässä palvelusopimuksessa on kuitenkin paljon enemmän muutoksia, kuin pelkkiä teknisluonteisia. Sen takia haluamme, että valtuusto käsittelee vielä palvelusopimuksen, ettei tästä päätöksestä lähdetä valittamaan, yksityistämissopimusta valtuustossa vastustanut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Moisanen (vas.) perustelee.

Ajanpeluuta!

Kaupunginhallituksen keskustalainen jäsen Raimo Keskikallio tuomitsee vasemmistopuolueiden edustajien toiminnan ajanpeluuna. Kiistelty päätös meni aikanaan läpi valtuustossa äänin 23-22.

-Perimmäisenä syynä tässä on vasemmiston jarrutustaktiikka. Halutaan rajoituslain tiukennukset voimaan ennen sopimuksen allekirjoittamista, etelän lomalta tavoitettu Raimo Keskikallio manaa.

Valtakunnan päättäjät ovat moittineet Länsi-Pohjan päättäjiä kovapäisyydestä, mutta Keskikallion arvion mukaan kuullun ymmärtämisessä on ollut ongelmia myös Helsingin puolessa.

-Koko tätä sopimusta ei olisi tarvinnut ruveta tekemään, jos meitä olisi kuunneltu jo keväällä. Nyt ovat heränneet ministerit ja kansanedustajat asian suhteen, kun päätökset on tehty. Me haluamme vain turvata oman alueen palvelut, Keskikallio toteaa.

Valtuuston kokouksesta ei vielä päätöstä

Kemin kaupunginhallitus kokoontuu seuraavan kerran maanantaina. Mahdollista on, että samana päivänä on koolla myös kaupunginvaltuusto. Yksityistämissopimusta puoltanut valtuuston puheenjohtaja Teija Jestilä (sd.) ei vielä tiistaina iltapäivällä osannut sanoa varmuudella kokoonnutaanko vielä jouluviikolla palvelusopimusta käsittelemään.

-Päätän asiasta torstaiaamuna. Tässä on vielä pari päivää aika katsoa tilannetta. Hallituksen väki on jakaantunut tässä asiassa, kuten äänestystuloksista näkee, Jestilä arvioi maltillisesti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*