Lakko on pakko -kylttiä esillä pitänyt Anna-Leena Soininen viihtyi muiden Jytyn jäsenien tavoin mielenosoituksessa torstaina Helsingissä. Kuva: Markus Sommers

– Sitä saa harrastaa akrobatiaa, jotta yksinasuvana palkka riittää elämiseen, Anna-Leena Soininen sanoi keskellä palkansaajakeskusjärjestöjen, SAK:n ja STTK:n, järjestämää mielenosoitusta torstaipäivänä.

Helsingin Senaatintorille oli kerääntynyt noin 13 000 mielenosoittajaa, jotka vastustivat hallituksen ajamia heikennyksiä työelämään sekä sosiaaliturvaan laaja-alaisesti kohdistuvia leikkauksia.

Tämä mielenosoitus tuntuu tärkeältä, Soininen arvioi.

– Teen töitä avoimessa varhaiskasvatuksessa täällä Helsingissä. Jos työssäni lapsilla on ristiriitatilanteita, niin niitä selvitetään ja sovitellaan.

Soininen tekee pd-sosiaaliohjaajan töitä leikkipuistoissa.

– Nykyinen Suomen hallitus ei kuuntele tai sovittele, vaan ihmisiä laitetaan monenlaisiin luokkiin.

Jytyn (ammattiliitto) jäsenien kanssa Senaatintorilla viihtynyt Anna-Leena Soininen huomautti, että esimerkiksi naisvaltaisten alojen kohtelu nykyisen hallituksen toimesta on ala-arvoista.

”Vanhemmat ovat tärkeitä”

Nurmijärvellä asuva Mathias Eklund kertoi, että hän osallistui mielenosoitukseen, koska piti merkittävänä vastustaa hallituksen kurjistavaa politiikkaa. Samalla – ja ehkä jopa erityisestikin – Eklund halusi osoittaa mieltään myös vanhempiensa puolesta.

– He eivät päässeet tänne paikan päälle. Vanhemmat ovat tärkeitä.

Nurmijärvellä asuvat Mathias Eklund (vas.), Konsta Palokangas, Peter Hyyrynen ja Lauri Kairikko haluavat, että hallitus kohtelee toimillaan kansalaisia oikeudenmukaisesti. Kuva: Markus Sommers

Rakennusalalla työskentelevä ja Lappeenrannasta paikalle saapunut Auri Saikko painotti, että Suomessa olisi hyvä etsiä ratkaisuja sopuisasti ja kuunnella eri osapuolia. Saikko ei koe sanelupolitiikan edistävän oikealla tavalla suomalaisten yhtenäisyyttä.

Edellä mainitut Soininen, Eklund ja Saikko sekä valtaosa yleisöstä osoittivat kannatustaan, kun poliittisen opposition edustajat nousivat Senaatintorille pystytetylle lavalle.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvioi, että hallitus ei saa linjauksillaan aikaan positiivisia työllisyysvaikutuksia. Sen sijaan hallitus on puuttumassa ihmisten oikeuksiin tavalla, jota oli mahdoton ennakoida ennen viime eduskuntavaaleja.

– Perussuomalaiset lupasi, että lakko-oikeuteen ei puututa.

Toisin näyttää käyneen. Poliittisilla lakoilla on Suomessa saavutettu esimerkiksi yleinen ja yhtäläinen äänioikeus, Andersson lisäsi.

Lakko-oikeuksien lisäksi ihmisiltä ollaan viemässä paljon muutakin, mikä Anderssonin mielestä on monin tavoin huomionavoista tällä hetkellä. Työttömyysturvaa heikentämällä Suomea ei saada nousuun, Andersson arvioi.

– Työttömyys Suomessa ei johdu siitä, että meillä olisi liian hyvä työttömyysturva.

SDP:n puheenjohtaja ja kansanedustaja Antti Lindtman ihmetteli yleisölle Senaatintorilla, miten nykyinen hallitus on ajamassa naisvaltaiset alat ikuiseen palkkakuoppaan.

Lindtmanin mukaan ei ole aiheellista myöskään, että vaikkapa lastenhoitajaa käytännössä sakotetaan, jos hän sairastuu. Hallituksella on olemassa vaihtoehtoja, Lindtman korosti.

– Vaihtoehtona on sopiminen sanelun sijaan.

Senaatintorilla oli poliisin arvion mukaan noin 13 000 mielenosoittajaa. Kuva: Markus Sommers

Seuraavakin hallitus on jo mielessä

Tamperelainen kansanedustaja Joakim Vigelius, ps., oli mukana mielenosoittajien joukossa.

Vigelius sanoi, että yleisön äänten takia hän ei kuullut kunnolla, kun työministeri Arto Satonen (kok.) ja Miko Bergbom (ps.) puolustivat hallituksen toimia tapahtumalavalla Senaatintorilla.

Vigelius halusi uskoa siihen, että myös seuraava hallitus jatkaa nykyisen hallituksen toimia, jotta asiat kehittyvät pitkäkestoisesti oikeaan suuntaan.

– Suomi ei ole houkutteleva maa, Vigelius arvioi nykytilannetta.

Vigelius puhui, miten Suomeen ei saada houkuteltua nykyisin riittävän hyvin työvoimaa korkeaa osaamista vaativiin töihin. Oikein kohdistetuilla veronkevennyksillä voidaan lisätä Suomen houkuttelevuutta, hän pohti.

Hallituksen politiikkaa vahvasti puolustava Vigelius on verrattain tunnettu ensimmäisen kauden kansanedustaja. Hän sai silti kulkea rauhassa Senaatintorilla.

– Ei minuun ole kiinnitetty huomiota.

Vaikka rettelöintejä tai mitään vastaavaa ei kansanedustajan kohdalle sattunutkaan, niin hän suhtautui kriittisesti siihen, miten vain tietyt näkökulmat pääsivät esiin mielenosoituksessa.

Vigelius huomautti muiden muassa, miten lakot vaikuttavat kielteisesti pahoin velkaantuneen Suomen tilanteeseen.

– Tästä voi tulla iso hintalappu.

Hallitus jatkaa joka tapauksessa valitulla linjalla, Vigelius luottaa.

– Hallitus tuskin tulee perääntymään.

Moni mielenosoitukseen osallistunut kehui, miten hyvällä asenteella ihmiset olivat yleisesti ottaen liikkeellä tapahtumassa. Kuva: Markus Sommers

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*