Hyvinkään kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen tapaa mielellään ihmisiä. Kohtaamisia oli tarjolla muun muassa kuntajohtajapäivillä viime viikolla Hyvinkäällä.

Tiina Ojutkangas, teksti

Tommy Pohjola, kuva

Hyvinkää on kokouskaupunki, joka elokuun puolivälissä toivotti tervetulleeksi yli kaksisataa vierasta, kun Suomen kuntajohtajat kokoontuivat syystapaamiseensa.

Usein puhutaan matkailusta ja isoista tapahtumista, mutta mitä kaupungille merkitsevät isot kokoukset?

– Vaikka olisi kyse vain päivän kokouksesta, se tuottaa alueelle jotain kokouskohteen vuokraamisesta tarjoilun järjestämiseen. Mukana saattaa olla useita pieniä yritystoimijoita, Hyvinkään kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen sanoo.

Kun on kysymys yön yli -kokouksista, puhutaan isommista rahoista, kun kokouksen osallistujat yöpyvät, ruokailevat, nauttivat ohjelmasta ja viihdykkeistä. Kolmen päivän kokousmatkoilla ehtii ehkä käydä ostoksillakin.

– Toivoisin, että jokainen olisi ylpeä tuottamastaan palvelusta.

Liikematkoilla on väliä

Kolme vuotta Hyvinkäätä johtanut Luukkonen tietää, että kyse on kokonaisuudessaan monen ihmisen työpaikasta, elinvoimasta ja elinkeinoista.

Ravitsemuspalvelut, paikasta toiseen siirtymiset ja muut palvelut voivat tuntua pieniltä, mutta yhteensä muodostuu iso kakku.

– Puhutaan bisnesmatkailusta.

Luukkonen toivookin, että liikematkat ja kokoukset saisivat samanlaista näkyvyyttä kuin tapahtumateollisuus.

– Olisi tärkeää, että näkyvyyttä nostettaisiin ja sen ansiosta huomiota. Sillä on merkitystä paikalliselle elinvoimalle.

Aina on kyse myös mielikuvista. Miltä tuntuu, kun on vieraillut jossakin kaupungissa. Miten asiat toimivat, entä ihmiset.

Hyvinkäällä Hotelli Sveitsi on iso kokouspaikka ja kauniin sijaintinsakin vuoksi jää mieleen.

– Kun tulijoita saapuu, olen äärimmäisen ylpeä esimerkiksi Hotelli Sveitsistä. Siellä käy kuntia ja virastoja pitämässä seminaareja. Hotelli vaikuttaa olevan aina täynnä, kun käy siellä ympäristössä ulkoilemassa.

Kaupunki auttaa

Tapahtumia ja kokouksia järjestävät koko Suomessa monet tahot. Sen Johanna Luukkonen tietää myös muista asuinpaikkakunnistaan eri puolilta Suomea kuten Raumalta ja Kangasniemeltä.

Hänen mielestään on tärkeää, että kaupunki on halukas auttamaan verkostomaisena toimijana.

– Näillä tapahtumilla on kauaskantoiset vaikutukset maineessa ja kuvassa, koska mehän emme tiedä, mitä kävijä on seuraavaksi pohtimassa. Kannetaan mainekuvaa ja kerrotaan tarinaa.

– Yhteinen halu tehdä kantaa koko kaupungissa tapahtumiin, matkailuun, bisnekseen. Ei sen tarvitse olla kuin tien neuvontaa. Kun kohtaat ihmisen, ole ystävällinen ja auta. Kun kaupunki menestyy, se vaikuttaa välillisesti kuntalaisen palveluihin. Kuntalaisen apua tarvitaan. Kun kohtaat ihmisiä, voi nyökyttää ja hymyillä, voi jättää hyvä jälkeensä tietämättään. Se on osa mainekuvan kantamista.

Mielikuvaan kaupungista vaikuttaa jokainen kohdatessaan toisen ihmisen. Kohtaamisia on myös sosiaalisessa mediassa.

– Ollaan aktiivisia, mutta kaupunki ei tietysti voi ottaa kantaa jokaiseen asiaan.  Sen sijasta voin laittaa asianomaiselle vaikka viestin, että oletko huomannut ja jos haluat reagoida.

Ihmisten kohtaamista

Kaupunginjohtajan työhön kuuluu olla mukana monessa. Hyvinkääläinen Johanna Luukkonen osallistuu mielellään tapahtumiin itsekin. Kolme vuotta sitten töiden alussa hänelle oli valtavasti kutsuja, joista todella moniin hän vastasi myönteisesti.

– Vuosien mittaan tilanne vakiintuu ja aina ei tietysti pysty osallistumaan. Tärkeää on se, että arvostaa jo sovittuja kutsuja

Johanna Luukkonen nauttii osallistumisesta vaikka yrittää löytää sopivan rytmin työlle ja vapaalle.

– Sopivassa määrin pidän siitä, sillä tykkään ihmisten kohtaamisesta. Minun tapani johtaa on kohdata ihmisiä. Ollaan vuorovaikutuksessa, rakennetaan luottamusta.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*