Ministeri Jari LIndström (oik.) vaatii, että hallitusohjelman turvapaikanhakijoita koskevat kirjaukset toteutetaan pikimmiten. (Kuva: Valtioneuvosto / Sakari Piippo)

Turvapaikanhakijoiden kielteiset päätökset palauttamisineen on tehtävä viipymättä ja maahantulon väärinkäytöksiä on torjuttava, linjaa kotouttamistoiminnasta vastaava työ- ja oikeusministeri Jari Lindström, ps.

– On tärkeää, että turvapaikkamenettely toimii tehokkaasti, Lindström sanoo tiedotteessa.

– Meidän on myös pohdittava millä keinoin pystymme edesauttamaan turvapaikan saavien kotoutumista Suomeen. Haasteita on ollut tähänastisillakin tulijoiden määrillä, joten toimintatapoja on syytä tarkastella kriittisesti, Lindström sanoo.

Linström aikoo ottaa tällä viikolla budjettineuvotteluissa esille turvapaikanhakijoiden nopeasti nousseen määrän vaikutukset kustannusarvioihin.

– Vuoden 2016 talousarvion pohjaksi arvioitiin, että myönteisen päätöksen saavia henkilöitä olisi 1 500. Kaikkiaan korvausten piiriin laskettiin tällä kaavalla vuonna 2016 kuuluvan noin 9 900 henkilöä. Uuden arvion mukaan korvausten piirissä on vuosina 2016-2019 arviolta 11 800-13 700 henkilöä. Tämä tarkoittaa noin 22,8 miljoonan lisärahoitustarvetta vuonna 2016, työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) tiedottaa.

TEM vastaa kansainvälistä suojelua saavien henkilöiden kuntaan ohjaamisesta ja korvauksista, joita maksetaan kunnalle palveluiden järjestämisestä tulijoiden kotouttamisen käynnistämiseksi. Turvapaikkamenettelyn kautta myönteisen päätöksen saaneista kuntaan asettuneista henkilöistä maksetaan korvauksia kolmen vuoden ajan.

Lue myös:

Kajaanissa 55 vuokra-asuntoa vastaanottokeskuksella

Forssa päättää vastaanottokeskuksesta

HS: Slunga-Poutsalo tyrmistyi Orpon kommenteista

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*