Asko Uoti oli laaja-alainen kunta- ja itsehallintotutkija. (Kuva: Jonne Renvall)

HTT, YTM Asko Uoti menehtyi 7. tammikuuta vaikean sairauden murtamana. Uoti oli syntynyt v. 1961. Uoti toimi viimeksi sekä Itä-Suomen yliopiston tutkimusjohtajana Joensuussa että julkisoikeuden yliopistonlehtorina Tampereen yliopistossa. Hän oli pitkään myös Tampereen yliopistossa professorin tehtävissä sekä kunnallisoikeuden että sosiaali- ja terveydenhuolto-oikeuden alalla. Kunta-alan lahjoittamaa oikeustieteen professuuria Uoti hoiti kahden vuoden ajan vuosina 2019 – 2021.

Asko Uoti oli laaja-alainen kunta- ja itsehallintotutkija, joka oli kiinnostunut kunnallisen ja alueellisen itsehallinnon ja päätöksenteon oikeudellisista kysymyksistä, julkisen vallan käytöstä, samoin kuin julkisrahoitteisista palveluista ja niiden tulos- ja sopimusohjauksen mahdollisuuksista. Hänen vuonna 2003 valmistunut väitöskirjansa pureutui kunnallisoikeuden ydinkysymyksiin. Yhä edelleen ajankohtainen teema käsitteli taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä perusoikeuksia kunnallisessa päätöksenteossa. Itsehallintoyhdyskuntien toiminnan oikeudelliset haasteet, kuten oikeudellisen ohjauksen ja valvonnan kysymykset kunta–valtio-suhteessa olivat Uotin tutkimustyön ytimessä.

Uotin laaja-alaisuutta kuvaa hänen ja tutkijakollegojensa työn tuloksena vuonna 2015 valmistunut teos Kuntayhtiöt lainsäädännön ristiaallokossa. Uoti oli keskeisesti mukana valtiovarainministeriön tutkimushankkeessa, jossa arvioitiin kuntien palvelutuotannon järjestämismahdollisuuksia eri näkökulmista. Erityisesti huomiota siinä kiinnitettiin kasvatus- ja opetustoimen palvelujen järjestämiseen. Hankkeessa esitettiin mahdollisuuksia kuntien toiminnan kehittämiseksi sekä asukkaiden osallistumismahdollisuuksien parantamiseksi että myös perusoikeuksien toteutumisen vahvistamiseksi. Toiminnan kehittämisessä ovat punnittavina kuntien itsehallinnollinen asema ja muiden perusoikeuksien toteutuminen sekä sääntelykustannukset. Tätä koskeva raportti valmistui aivan viime vuoden lopulla.

Uotin varhainen poismeno on iso menetys maamme kunnallisoikeuden tutkimukselle ja opetukselle. Uotilla oli laajaa yhteistyötä myös käytännön kuntapäättäjien kanssa. Uotin jättämää aukkoa on vaikeaa paikata.

Aimo Ryynänen, professori emeritus, Asko Uotin yhteistyökumppani

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kiitos Aimolle arvokkaasta Askon muistokirjoituksesta!
    Opiskelukaverin, arvostetun asiantuntijan ja hyvän ystävän muistoa kunnioittaen!

    Markku Jalonen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä