Kypärä päähän ja menoksi. Sähköavusteisella pyörällä ehditään retkille entistä kauemmaksi. (Kuva: Muksubussi Oy)

Tuusula on yksi niistä kunnista, joissa on otettu käyttöön päiväkotien ja perhepäiväryhmien Muksubussit. Reilu vuosi sitten Oulussa pilotoitu ”bussi” on sähköavusteinen pyörä, jonka etukoriin sopii pienryhmällinen lapsia.

– Muksubusseja on käytössä noin kymmenellä eri paikkakunnalla. Pyörät ovat pääosin julkisen puolen päiväkodeissa, kertoo yrittäjä Tuomas Alapuranen.

Pyörällä ehtii kauemmaksi

Tuusula otti perjantaina käyttöön kaksi Muksubussia puolen vuoden ajaksi. Myös perhepäivähoitajat pääsevät käyttämään Muksubusseja.

– Pyörällä liikkuminen mahdollistaa täysin uudella tavalla pienryhmän toiminnan ja retkien tekemisen vähän pidemmällekin. Pyörän kanssa kulkiessa tulee puheeksi lasten kanssa varmasti monta asiaa, joista esimerkkeinä liikenneturvallisuus, liikunnan riemu ja lähiympäristö sekä sen uudet ulottuvuudet. Lisäksi pyörät on varusteltu niin, että niiden ajaminen on mahdollista myös talvella, kertoo Tuusulan varhaiskasvatuspäällikkö Hannamari Halinen.

MainosTurvallisuus huomioon

Sähköavusteisella pyörällä liikkuessa lapset ovat etukorissa kyydissä huvipuistolaitteista tutun turvakaaren takana. Pyöräilykypärä kuuluu luonnollisesti pienten kyytiläisten varustukseen.

– Muksubussin käyttö ei suinkaan vähennä lasten liikkumista, vaan antaa siihen uusia mahdollisuuksia ja virikkeitä. Pienellä kulkijalla menee jo kilometrin kävelyyn melkoisesti aikaa. Kun retkikohteeseen mennään pyörällä, niin siellä paikan päällä jää aikaa erilailla touhuamiseen.

– Muutamissa kunnissa ja päiväkodeissa on suunniteltu omat reitit, joiden varrella on sitten kohteita pedagogisine tehtävineen, Alapuranen kertoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*