Kuntalehti on viimeisen viikon aikana uutisoinut runsaasti valtionosuuksien yllätysleikkauksesta ja tilanteen kohtuullistamisesta kunnille. Aihe on herättänyt myös keskustelua sosiaalisessa mediassa niin Kuntalehden juttujen ympärillä kuin laajemmin. Koostimme kommentteja ja keskustelunavauksia X-viestipalvelusta.

Keskiviikkona valtiovarainministeriö järjesti kunnille avoimuuden tilaisuuden, jossa se kertoi valtionosuuksien huomattavan muutoksen johtuvan laskelmien tarkentumisesta.

– Tälle leikkaukselle tarvitaan minun mielestäni valtakunnallinen poliittinen arvokeskustelu, ei tätä voi pelkästään VM:n virkamiesten laskelmien syyksi sysätä, kirjoittaa Janakkalan kunnanjohtaja Reijo Siltala X:ssä.

– Kyllä tämä tilaisuus osoitti sen, että kuntien vos-uudistuksella on kiire. Nykytilanne on kestämätön ja epäreilu kuntia kohtaan, kommentoi Kiuruveden kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusanen tilaisuuden jälkeen.

Laukaan kunnanjohtaja Linda Leinonen ehti olla huolissaan siitä, että maanantaina tullut tieto leikkauksen jaksottamisesta hiljentäisi keskustelun aiheesta. Keskustelu on kuitenkin jatkunut vilkkaana eri kanavissa.

Torstaina julkaistussa jutussamme kyselimme kunnista ajatuksia valtionosuusjärjestelmän tulevaisuudesta. Haastattelussamme Haminan talousjohtaja Olli Vilen kertoi olevansa harmissaan siitä, miten epätasa-arvoisesti sote-rahoituslaki kohtelee kuntia, jotka olivat perustaneet vapaaehtoisen kuntayhtymän tai pitäneet sote-järjestämisvastuun itsellään.

Liperin talousjohtaja Pellervo Hämäläinen totesi X:ssä Vilenin kommenttien olevan samaistuttavia.

– Vaikutusta olisi voitu tasoittaa ottamalla siirtolaskelmiin pidempi ajanjakso, Hämäläinen kommentoi juttua.

Riihimäen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Miia Nahkuri kommentoi olevansa huolissaan lapsiperheiden pärjäämisestä leikkausten vuoksi.

– Nämä koskevat meitä kaikkia, mutta olen eniten huolissani siitä, että nämäkin leikkaukset iskevät jälleen samoihin ihmisiin. Lapsiperheköyhyys kasvaa sosiaaliturvaleikkauksien myötä ja nyt pahimmillaan kunnat joutuvat leikkaamaan mm. varhaiskasvatuksesta ja perusopetuksesta.

Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio sanoi X:ssä odottavansa myös kunnilta rakenteellisia uudistuksia.

– Tulevaisuutta leimaa niukkuus ja kapeampi liikkumavara.

Myös Kuntaliiton kuntatalousasioiden johtaja Sanna Lehtonen halusi herättää lisää keskustelua kuntien talouden tulevaisuudesta.

– Onko todella niin, että #kuntatalous se julkisen talouden toimija, jonka yksinään tulee kantaa kaikki #soteuudistus talousvaikutukset? Vuosi 2025-2027 tulee nopeammin kuin huomaammekaan.

Keskustelua syntyikin, kun budjettineuvos Tanja Rantanen valtiovarainministeriöstä vastasi Lehtosen julkaisuun.

– Kuntatalous ei todellakaan yksinään kanna sote-uudistuksen vaikutuksia. Suuressa kuvassa on kyse ikääntymisestä aiheutuvasta paineesta julkiseen talouteen ja miten sitä taakkaa jaetaan, Rantanen kommentoi.

Lue täältä kaikki juttumme valtionosuuksista:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä