Näkökulma: Vihreä siirtymä on askel kohti kestävää tulevaisuutta kohti

Lauri Solin on projektinjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Alusta Consulting Oy:ssä.
Vihreä siirtymä ja sen mahdollistamat jatkojalostushankkeet ovat välttämätön askel kohti kestävämpää tulevaisuutta. Uusiutuvaa energiaa käyttävien ja jalostavien toimintojen sijoittumisen mahdollistava kaavoitus on keskeisessä roolissa näiden investointien toteutumiseksi.
Kaavoituksen avulla voidaan luoda edellytykset toimintojen sijoittumiselle alueelle sekä edistetään kunnan kilpailukykyä ja elinkeinojen menestymismahdollisuuksia.
Kaavoitetut alueet ja tontit muodostavat selkeät ja ennakoitavat puitteet hankkeiden toteuttamiselle, mikä mahdollistaa nopean väylän jatkosuunnittelulle ja investointipäätökselle. Vihreille hankkeille voidaan tarjota myös nopeutettuja lupaprosesseja.
Aktiivisen kaavoituksen keinoin, kunta voi aktiivisesti etsiä mahdollisia toimijoita sen sijaan, että toimijoiden on itse löydettävä alue välikäsien kautta.
Investointien edistämisessä, kunnalla on vahva rooli. Hyvin määritellyt alueet, riittävä rakennusoikeus, rakennusolosuhteet, mahdollistava kaava sekä keskeisimmät tiedot alueen mahdollisuuksista ja olemassa olevasta infrastruktuurista ovat keskeisiä tekijöitä.
Mitä enemmän valmiita ja konkreettisia vastauksia potentiaaliselle toimijalle voidaan antaa lähtötilanteessa, sitä nopeammin voidaan tehdä päätöksiä.
Vihreän siirtymän edistäminen kaavoituksen avulla on jatkuva prosessi, joka vaatii osaamista ja ymmärtämistä teollisen toimijan tarpeista. Hankekaavoitus edellyttää usein innovatiivisia, vaiheittain eteneviä ratkaisuja sekä aktiivista yhteistyötä eri toimijoiden ja sidosryhmien välillä, jotta synergiat voidaan hyödyntää koko laajuudessa.
Kaavoituksen käynnistämisessä on tiedostettava erilaisten toimijoiden erilaiset tarpeet ja näin koko suunnitteluprosessi on laadittava huolellisesti ja vaiheittain eteneväksi.
Kaavan sisältöä ja ohjausta ei kannata liian sitovaksi ja tarkaksi, koska teollisuusalueet ovat jatkuvan muutoksen alaisia alueita ja joustava kaava antaa paremmat edellytykset jatkosuunnittelulle.
Projektijohtaja Lauri Solinin näkemyksen mukaan keskeisiä näkökulmia hankekaavoitukseen ovat:
- Ymmärrys teollisten toimijoiden tarpeista. Teollisen alueen kehitys ei pysähdy koskaan ja prosessien kehitys edellyttää riittävää joustavuutta kaavalta.
- Toimijoiden ja toimintojen väliset synergiat ja teolliset materiaalivirrat on huomioitava toimintojen sijoittamisessa.
- On ymmärrettävä koko hankkeen suunnitteluprosessi: miten eri osat ja vaiheet tukevat parhaiten toisiaan.
- Kaavalla ei ratkaista kaikkia kysymyksiä vaan luodaan ensisijaisesti maankäytöllisen sijoittumisen mahdollisuus.
- Tiivis yhteistyö paikallisten asukkaiden, yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa lisää hankkeiden hyväksyttävyyttä ja onnistumismahdollisuuksia. Avoin viestintä ja aito osallistaminen ovat avainasemassa.
Esitetyt näkemykset perustuvat laajaan kokemukseemme monipuolisten teollisuusalueiden, -laitosten sekä Vihreän siirtymän kaavojen laadinnasta eri puolilla Suomea.
Kaavoituksen avulla, kunta voi houkutella vihreitä investointeja tarjoamalla alueita potentiaalisille toimijoille. Investoinnit, jotka vähentävät hiilijalanjälkeä ja edistävät ympäristöystävällisiä ratkaisuja, luovat ympärilleen myös muuta liiketoimintaa ja ne lisäävät alueen vetovoimaisuutta.
Vihreän siirtymän hankkeiden toteutuminen auttaa meitä saavuttamaan kestävämmän ja ympäristöystävällisemmän tulevaisuuden.
Lauri Solin
projektinjohtaja, hallituksen puheenjohtaja
Alusta Consulting Oy