Aluevaltuusto voi erottaa hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kesken toimikauden, jos joku heistä ei nauti aluevaltuuston luottamusta. (Kuva: Päivi Karjalainen)

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten aluehallitus esittää valtuustolle, että se päättää asetetaanko tilapäinen valiokunta valmistelemaan aluehallituksen puheenjohtajiston erottamista koskevaa asiaa. Hallitus päätti asiasta maanantain 25. maaliskuuta kokouksessaan päätösehdotuksen mukaan.

Keskustan valtuustoryhmä teki edellisessä aluevaltuuston kokouksessa aloitteen tilapäisen valiokunnan perustamisesta. Aloitteessa keskusta arvostelee suorasanaisesti ryhmänsä jäsenen hallituksen puheenjohtajan Sari Innasen toimintaa:

”Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten Keskustan aluevaltuustoryhmä katsoo ja on päättänyt kokouksessaan 22.2.2024, että Sari lnnanen ei nauti Keskustan ryhmän luottamusta aluehallituksen puheenjohtajan tehtävässään. lnnasen toiminnasta aluehallituksen puheenjohtajana on ollut ryhmän näkemyksen mukaan haittaa hyvinvointialueen tehokkaan toiminnan jatkuvuudelle ja hänen toimintansa helmikuun 2024 aikana on ollut Keskustan aluevaltuustoryhmän linjausten vastaista. Siksi ryhmä katsoo, että lnnanen ei voi jatkaa aluehallituksen puheenjohtajan tehtävässä vaarantamatta hyvinvointialueen päätöksentekoa ja taloustilanteesta johtuvien toimenpiteiden toteutumista.”

Aloitteen mukaan tilapäinen valiokunta on asetettava selvittämään, nauttiiko aluehallituksen puheenjohtajisto valtuuston luottamusta, mikä on mahdollisen luottamuksen menettämisen peruste ja mitä seuraamuksia mahdollinen luottamuksen menettäminen aiheuttaa.

Hyvinvointialuelain 39:n pykälän mukaan aluevaltuusto voi erottaa hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kesken toimikauden, jos joku heistä ei nauti aluevaltuuston luottamusta. Erottamispäätös koskee puheenjohtajistoa kokonaisuudessaan.

Hallitus esittää, että jos aluevaltuusto päätyy asettamaan tilapäisen valiokunnan, sen pitää valita siihen seitsemän jäsentä ja kullekin henkilökohtaiset varajäsenet. Varsinaisista jäsenistä pitää nimetä valiokunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

Hallitus esittää myös, että valiokunnan työskentelyssä noudatetaan soveltuvin osin hyvinvointialueen hallintosäännön määräyksiä ja että asiat käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ja että valiokunta voi ottaa itselleen sihteerin.

Asiakohdan valmistelijana toimi Soiten hallintolakimies Viivi Haanpää.

Tilapäinen valiokunta on erityinen valmisteluelin luottamushenkilöiden erottamista koskevassa asiassa. Kun luottamushenkilöiden erottaminen on tullut vireille, valiokunnan asettaminen tulee saattaa aluevaltuuston päätettäväksi. Aluevaltuusto päättää viime kädessä äänestämällä siitä, johtaako valtuutettujen aloite tilapäisen valiokunnan asettamiseen.

Aluevaltuusto kokoutuu ylimääräiseen kokoukseen asian tiimoilta 11. huhtikuuta.

Valtuustossa 18. maaliskuuta esitetyn keskustan valtuustoryhmän aloitteen allekirjoittivat seuraavat 27 valtuutettua: Pasi Kanniainen (kesk.), Timo Pärkkä (kesk.), Anneli Palosaari (kesk.), Anja Törmä (kesk.), Kai Eerik Känsälä (kesk.), Tapio Pajunpää (kesk.), Toni Korkiala (kesk.), Antti Saari (kesk.), Ari Huuki (sd.), Risto Koljonen (kesk.), Tapani Hankaniemi (kesk.), Tapio Peltokangas (kesk.), Maija-Liisa Pulkkinen (kesk.), Reetta Hjelm (kesk.), Tuija Leivo-Rintakorpi (kesk.), Marja Tiala (kesk.), Jussi Torppa (kesk.), Ulla-Riitta Harju (sd.), Mauri Lahti (sd.), Sakari Ruisaho (sd.), Reino Herlevi (kesk.), Amelie Granvik (vihr.), Emma Haapasaari (sd.), Mika Lintilä (kesk.), Jaana Puumala (vas.), Pia Leinonen (vas.) ja Tiina Isotalus (sd.).

Aloitteen äänestäjistä keskustalaiset Tapio Peltokangas, Tapio Pajunpää ja Anja Törmä ovat myös hallituksen jäseniä. Muut hallituksen jäsenet, mukaan lukien vpj. Arto Alpia (kesk.), eivät allekirjoittanet aloitetta.

Yhteensä Soiten aluevaltuustossa on 59 paikkaa:

  • Keskusta 23 paikkaa,
  • SDP 9,
  • PS 7,
  • Kok. 6,
  • RKP 5,
  • KD 4,
  • Vihr. 2,
  • Vas. 2,
  • VKK 1

//uutista päivitetty 25.3.2024 klo 15.49 lisätty tieto ylimääräisestä aluevaltuuston kokouksesta//

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä