Rupeaa pikku hiljaa rahat loppumaan. Joka setelille on kunnissa käyttöä.

Kuntien taloudesta otetaan tosimielellä mittaa. Valtiovarainministeriön arvion mukaan yhä useampi kunta lähestyy kriisikuntakriteerejä, joten lisää huonoja kuntauutisia on tulossa myös jatkossa. Valitettavasti.

Uusina kuntina Honkajoki, Kyyjärvi, Rantasalmi ja Vehmaa joutuvat kriisikuntamenettelyyn. Myös Jämijärvi ja Teuva täyttävät kriisikuntien kriteerit, mutta sitä ne ovat olleet jo aiemmin ja niissä on aloitettu korjaavat toimenpiteet.

Valtiovarainministeriön mukaan kuntien menot ovat lähteneet jälleen voimakkaaseen kasvuun. Taustalla on etenkin sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kasvu. Kuntakonsernien lainakanta kasvoi viime vuonna 1,34 miljardilla eurolla, joten kuntakonsernien kokonaislainamäärä on lähes 36 miljardia euroa.

Ministeriön raportin myös kuntayhtymien vuosikate heikkeni viime vuonna. Muutos johtui ennen kaikkea toimintamenojen suuresta kasvusta, jota toimintatuottojen kasvu ei riittänyt kattamaan. Merkittävien investointien vuoksi kuntayhtymien lainakanta kasvoi yli 400 miljoonalla eurolla.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Honkajoella jo kokemusta

Honkajoki päätyi edellisen kerran ministeriön kriisikuntalistalle vuonna 2014. Välillä kunta oli jo selvillä vesillä, mutta verotulojen yllättävä romahdus viime vuonna pudotti kunnan jälkeen ”tarkkailuluokalle”.

-Kunnan taseeseen on alijäämää kertynyt jo pitkään. Välillä sitä on saatu katettua, mutta viime vuonna sitä taas kertyi lisää. Syynä oli verotulojen yllättävä pudotus. Niitä meille kertyi 800-900 000 euroa arvioitua vähemmin. Sote-kustannukset olivat 200 000 euroa arvioitua suuremmat ja alijäämää kertyi kokonaisuudessa 1,1 miljoonaa euroa, kunnanhallituksen puheenjohtaja Arimo Koivisto kertoo.

Vajaan 2000 asukkaan kunta on vuosien saatossa viilannut organisaationsa perin ohueksi ja investoinnitkin ovat olleet minimissä.

-Valtionosuuksien suhteen olemme väliinputoaja naapureihin verrattuna. Meillä on kuitenkin kova halu yrittää itsenäisenä kuntana eteenpäin. Elokuun alussa on ministeriön virkamiesten kanssa neuvottelut ja siitä lähdetään sitten eteenpäin töitä tekemään, Koivisto kertoo.

 

Kuntien taloudesta tietoja ministeriön sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Paljon on vielä auki. Hallitusohjelmassa mainitaan sana ”SELVITETÄÄN” yhteensä 130 kertaa. Kaikki toivo asetettu maan työllisyyskehitykseen. Missä on erillisselvitys ”Lex-Rautavaara”? Kaikkein paras vaihtoehto on säätää ”Lex-Rautavaara” eli erillislaki pitkien välimatkojen ja harvaanasutuille eli Harva-kunnille. Pitkillä välimatkoilla ja harvalla asutuksella on suora merkitys kunnan palvelukustannusten muodostumiseen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*