Kuntaliiton varatoimitusjohtajan tehtävistä luopuvan Nenosen mielestä Kuntaliiton hallituksen keväällä linjaama malli on se, jota kohti uudistus maakuntakierrosten jälkeen väistämättä kulkee.

– Kuntaliittohan lähti siitä, että on parlamentaarinen valmistelu, ja että kuntarakenneuudistuksen rinnalla voidaan harkita myös toista vaihtoehtoa eli piirikuntamallia.

Nenosen mielestä hallituksen malli on turhankin suoraviivainen.

– Toivon Kuntaliiton ja kuntakentän edustajana, että parlamentaarinen valmistelu tulee vielä kuvaan mukaan, sillä se helpottaa asioiden etenemistä. Tavoite pitäisi olla se, että mitään ei tehdä pakolla.

Aikanaan Oulun kuntaliitosta ajanut Nenonen pitää yhteistyön tiivistämistä kaikilla kaupunkiseuduilla välttämättömänä.

– Poikkeus ovat oikeastaan vain ne kaupunkiseudut, joissa on tehty jo vapaaehtoisia liitoksia.

Pienten ja keskisuurten kuntien kapinaliikettä Nenonen sanoo ymmärtävänsä ainakin jossain määrin.

– Vastareaktio syntyi silloin, kun kuntauudistusta esiteltiin ensimmäisen kerran. Esittely oli kieltämättä vähän yksipuolista. Silti toivoisin, että kaikki osapuolet ymmärtäisivät myös nykytilanteen, ja sen, että hyvinvointivaltion säilyttämiseksi pitää olla valmis harkitsemaan monenlaisia keinoja.

Nenonen uskoo, että kuntakapina rauhoittuu ja myös Kuntaliiton arvostelu vaimenee, kun keskustelu kuntauudistuksesta etenee.

– Uskon, että kapinakunnat ymmärtävät, että Kuntaliitto ajaa niiden etua vilpittömästi. Kuntaliitto on vain vienyt hallituksen viestiä eteenpäin, ei mitään muuta.

Vantaan kaupunginjohtajaksi siirtyvä Nenonen myöntää, että kuntajohtajien paikat ovat nykyään aika tuulisia. Talouskehityksellä on siinä osansa.

– Ennen verotulot kasvoivat tasaisesti ja kunnissa mietittiin, mitä rakennetaan seuraavaksi. Nyt mietitään, mistä leikataan, kun tulot pienenevät. Siitä tulee jännitteitä myös virkamiesjohdon ja luottamusjohdon välille.

(KL)

Kunta.tv: "Kuntauudistuksessa voittaa Kuntaliiton malli"

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä