Työllisyyskokeilujen kautta kunnat pääsevät testaamaan onnistuuko työllisyydenhoito paremmin omin voimin.

Vanhassa sananlaskussa sanotaan, ettei nimi miestä pahenna. Nähtäväksi jää, onko sama tilanne kokeilujen kohdalla.

Joka tapauksessa vielä syyskuun lopulla työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa puhuttiin työllisyydenhoidon kaupunkikokeiluista, mutta nyt mukaan huolitaan myös maalaisserkut. Nimi kun oli vaihtunut työllisyyden kuntakokeiluksi.

Tosin ihan mitä tahansa pieniä kuntia ei kokeiluun mukaan huolita. Kokeiluun voi hakea yksittäinen kunta tai useampi kunta yhdessä siten, että kokeiluun mukaan tulevien kuntien asukasmäärä on yhteensä vähintään 30 000. ELY-keskuksen alueelta kokeiluihin voi siirtyä enintään noin 40 prosenttia TE-toimiston työnhakija-asiakkaista. Poikkeuksia voidaan toki tehdä.

Kiinnostaa kuntia

Oli sitten kyse kaupungeista tai kunnista, niin halukkuutta kokeiluihin on. Niin kunnissa, kuin kaupungeissa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Kuntaliitto pitää käynnistyviä kokeiluja merkittävänä askeleena työssä, jolla pohjustetaan julkisten työllisyyspalvelujen järjestämisvastuun ja resurssien keskittämistä kuntiin. Kunnissa on ollut paljon kiinnostusta kokeiluja kohtaan. Tulevissa kokeiluissa jatketaan ja laajennetaan vuoden 2018 loppuun päättyneiden alueellisten työllisyyskokeilujen toimintamallia, josta saatiin hyviä kokemuksia, kertoo Kuntaliiton kehittämispäällikkö Erja Lindberg.

Kuntakokeiluissa kunta vastaa työnhakijoiden palveluprosessista ja työllisyyttä edistävien palvelujen tarjoamisesta. Tavoitteena on parantaa erityisesti pidempään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille. Kokeilut jatkuvat vuoden 2022 loppuun asti.

Kuntaliitto tukee kuntakokeilusta kiinnostuneita kuntia järjestämällä kaksi työllisyysklinikkaa, joissa käydään läpi työllisyyskokeilua, siihen hakeutumista ja valmistautumista. Ensimmäinen kokeilu järjestetään Helsingissä Kuntatalolla 16.10 ja toinen Tampereella 13.11.

Aiheesta Kuntaliiton sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*