Eden oli suosittu kohde norjalaisille, kertoo Sven Ravna, joka saapui asuntoautolla Nallikariin vaimonsa Vibeche Myrengin kanssa Pohjois-Norjan Lyngenistä.

Oulun Matkailu Oy on käynnistänyt rahakkaan markkinointikampanjan Pohjois-Norjaan, koska se haluaa houkutella norjalaiset takaisin Ouluun.

– Oulun hyvistä puolista ja Nallikarin kehittämisestä on tehty erittäin tehokas sosiaalisen median kampanja, kertoo Oulun Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari.

Parhaaseen loma-aikaan viime heinäkuussa Ouluun saapui 6 800 norjalaista. Laskua edelliskesän heinäkuusta oli peräti 31,2 prosenttia.

Kaikkiaan viime heinäkuussa Oulussa kirjattiin 79 500 yöpymistä, joista ulkomaalaisia oli 15 400. Ulkomaalaisten määrä väheni 19 prosenttia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Norjalaiset olivat suurin ulkomaalaisten ryhmä, toisena ruotsalaiset (2 300) ja kolmantena saksalaiset (1 900).

Eräänlainen matkailuparatiisi

Norjalaiset pitivät vuosikymmenet Oulun Nallikarin leirintäaluetta heidän rivieranaan, jonne karavaanarit saapuivat Pohjois-Norjasta. Huippuvuonna 2006 Oulussa kirjattiin 35 000 norjalaisten yöpymistä, joista suurin osa kesäaikaan.

Oulun Matkailu Oy eli Visit Oulu havahtui ongelmaan jo viime vuonna, jolloin norjalaisten määrä laski 22,3 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Tämän vuoden huhtikuussa pudotusta oli 48,6 prosenttia.

– Lyngenissä oli sateista, joten päätimme tulla Nallikariin, kuten niin monena kesänä ennekin, kertovat asentaja Sven Ravna, 52 ja hänen puoliso Vibeche Myreng, 58, joka on töissä hoitoalalla.

Heidän asuntoauto on ollut jo useita päiviä parkissa Nallikarissa.

Keitto tuoksuu kattilassa, joka on camping-pöydällä.

– Lapset ovat jo aikuisia, joten he eivät ole enää mukana, Myreng kertoo.

Miksi norjalaisten määrä on vähentynyt Oulussa?

– Suomessa kaikki on kallista, sillä Norjan kruunu on menettänyt arvoaan suhteessa euroon, Myreng arvelee.

– Toinen syy voi olla merikylpylä Edenin sulkeminen. Se oli suosittu kohde, etenkin lapsillemme. Nyt se on ollut suljettuna jo neljättä vuotta, Ravna harmittelee.

Kylpylähotelli Edenin on ehostettu, mutta se on yhä suljettuna.

Eden mielessä

Oulun Eden sulki ovensa joulukuussa 2021, kun S-ryhmän hotelliyhtiö Sokotel ei jatkanut vuokrasopimusta. Sokotel piti Edeniä vuodesta 2006.

Ulkomainen omistaja Capman Real Estate ei ole saanut sille jatkajaa, vaikka kylpylään on tehty kallis remontti.

Oulun kaupungin työntekijä Juhani Päkkilä mittaa Edenin edustalla katualuetta, jota ollaan uudistamassa, kuten koko Nallikaria, joka saa täysin uuden katuverkon.

– Eden olisi tärkeä saada auki, kun sen ympäristöön panostetaan näin paljon, Päkkilä sanoo.

– Kylpylän ylläpito ei ole mikään helppo bisnes, Kivisaari arvelee.

Lisäksi Nallikarin rantaan avattiin keväällä Aalto-niminen 21 huoneen uusi huoneistohotelli, jota pyörittää Nallikari Seaside Oy.

– Hotelli maksoi kuusi miljoonaa euroa. Tasokkailla huoneistoilla tavoitellaan Norjasta uusia asiakasryhmiä. Meillä on ennestään tarjolla 24 kappaletta vanhempia mökkejä, kertoo Nallikari Seasiden toimitusjohtaja Sirpa Walter.

Kylpylähotelli Eden pitäisi saada auki, koska sen ympäristöön panostetaan niin paljon, sanoo Oulun kaupungin mittamies Juhani Päkkilä.

Uusi sukupolvi

Oulun kaupungin omistama yhtiö johtaa myös lähistöllä sijaitsevaa suosittua Nallikarin leirintäaluetta.

– Oulussa käytiin sukukunnittain vuosikymmenestä toiseen. Porukka on vanhentunut ja harventunut, Myreng sanoo.

– Pohjois-Norjassa on varttunut uusi nuori sukupolvi, jotka eivät ole ”sielultaan” karavaanareita. Nyt helposti lennetään sieltä Etelä-Euroopan lomakohteisiin ja Kanarialle, Kivisaari kertoo.

– Laajalla Pohjois-Norjan markkinointikampanjalla houkuttelemme myös nuoria Ouluun, jonne voi tulla viettämään esimerkiksi hotellielämää, Kivisaari kertoo.

Nallikarin rantaan avattiin keväällä Aalto-niminen 21 huoneen uusi huoneistohotelli, jota pyörittää Nallikari Seaside Oy. Yhtiön omistaa Oulun kaupunki.

Reittilennot selityksenä

Oulussa kirjattiin kuluvan vuoden toukokuussa 42 800 rekisteröityä yöpymistä (-2,2 prosenttia), joista ulkomaalaisia oli 5 100. Eniten yöpymisiä kirjattiin ruotsalaisille (1 100 yöpymistä). Norjalaisia oli vain 270.

Tammi-toukokuussa Oulussa kirjattiin 200 000 yöpymistä (-0,2 prosenttia), joista ulkomaalaisia oli 27 000 (+25,5 prosenttia). Suurin ryhmä oli saksalaiset 5 100 yöpymistä, toisena ruotsalaiset 4 200, kasvua liki 30 prosenttia ja kolmantena hollantilaiset 1 500. Norjalaisia yöpyjiä oli 860.

Saksalaisten yöpyjien kasvu selittyy Kivisaaren mukaan muun muassa ensimmäisellä suoralla reittilentoyhteydellä. Lufthansa lentää nyt kolme säännöllistä lentovuoroa Oulun ja Munchenin välillä.

Nallikari

  • Perustettiin 1950-luvulla Oulun edustan hiekkarannan tuntumaan.
  • Aluksi se kiinnosti Pohjois-Norjan Finnmarkin eli Ruijan suomenkielisiä asukkaita.
  • Oulun kaupungin matkailulautakunta päätti panna vuonna 1967 mainoksen norjalaiseen lehteen, jolla mainostettiin Nallikaria. Muun muassa Oulun silloinen matkailusihteeri Matti Bäckström kiersi 1980-luvulla henkilöautolla eri puolilla Pohjois-Norjaa kertomassa, että Nallikarin rannat odottavat norjalaisia.
  • Lisäksi suurempia markkinointitempauksia tehtiin bussi yhteistyössä Perämeren kaupunkien kanssa.
  • Ensimmäinen ennätyskesä oli vuonna 1973, jolloin Oulussa kirjattiin 25 500 norjalaista yöpyjää, joista suurin osa kesällä.

Tapio Mainio, teksti ja kuvat

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*