Kunnanjohtaja Miira Raiskila (vas.) ja päivän pestin kunnanjohtajana tehnyt Liisa Seppänen haluavat pitää nuorista entistä parempaa huolta. Sitä toivotaan myös tulevalta hallitukselta. (Kuva: Vaalan kunta)

Jos tuleva hallitus haluaa tehdä hyviä tekoja nuorten eteen, niin kannattaa kuunnella hallitusohjelman valmistelun yhteydessä myös nuoria. Vaalan kunnanjohtajaa keskiviikon ajan tuurannut kunnan nuorisoneuvostolainen Liisa Seppänen lähettää suorasanaisen viestin eduskuntaan.

-Asioista päätettäessä pitää ottaa meidät nuoret huomioon. Ja kysyä meidän mielipiteitä asioista, Seppänen linjaa.

Ensimmäistä vuottaan lukiota käyvä yhden päivän kunnanjohtaja nostaa Vaalan nuorisoneuvoston hyväksi keinoksi kysyä nuorten mielipiteitä asioista. Nuorisoneuvosto tekee esityksiä ja aloitteita nuoria koskevissa asioissa kunnan eri hallintokunnille ja järjestää toimintaa nuorille. Kahdella neuvoston jäsenellä on myös puheoikeus kunnanvaltuustossa ja sivistyslautakunnassa nuoria koskevissa asioissa.

-Meiltä kysytään mielipiteitä nuoria koskevissa asioissa ja pyydetään kannanottoja erilaisiin nuoria koskeviin asioihin. Me keräämme asioista mielipiteitä muilta nuorilta ja teemme esityksiä, kuvailee Seppänen nuorisoneuvoston toimintaa.

Tukea tarvitaan

Lukiota Vaalassa nuoret voivat vielä käydä kotoa käsin, mutta ammatillista koulutusta ei enää Oulujärven rannalla järjestetä.

-Se on hyvä, että meillä on täällä lukio. Ei kaikista nuorista ole heti yhdeksännen luokan jälkeen muuttamaan pois. Omassa kunnassa oleva lukio tuo sen kolme vuotta lisäaikaa miettiä valintoja, Seppänen pohtii.

Ja kun uusi eduskunta ja tuleva hallitus aikanaan linjauksiaan tekee, niin kaikista nuorista on pidettävä huoli. Se taas kysyy rahaa palkkojen maksuun, sillä ymmärtävä ja kuunteleva aikuinen on paras tuki sille itseään etsivälle nuorelle.

-Minä haluan, että meillä on nuorisotyöntekijöitä ja muita ammatti-ihmisiä, jotka kuuntelevat ja auttavat nuoria. Apua pitää olla saatavissa kaikkialla, Vaalan kunnanjohtajan hommia päivän ajan hoitanut Liisa Seppänen korostaa.

Nuoret päättivät tehdä Vaalasta rasisminvastaisen

Kunnanjohtajan tuuraus oli osa kunnan tempausta, jossa nuorisoneuvosto otti hoidettavakseen Vaalan kunnan johtavien viranhaltijoiden pestit yhden työpäivän ajaksi. Joryyn kuuluvat viranhaltijat toimivat päivän ajan nuorten mentoreina.

-Haluamme Vaalassa tehdä hartiavoimin töitä sen eteen, että kuntamme olisi lapsille ja nuorille paras mahdollinen paikka elää ja kasvaa. Tähän tavoitteeseen emme tule pääsemään pelkästään viranhaltijoiden aivonystyröitä hieromalla, vaan näkemys kehittämistyöhön halutaan nimenomaan lapsilta ja nuorilta itseltään, kunnanjohtaja Miira Raiskila linjasi ennakkoon.

Lasten ja nuorten osallisuutta on kunnassa kehitetty kuluneen vuoden aikana monin tavoin. Talousarvioon on esimerkiksi varattu 10 000 euron korvamerkitsemätön summa, jonka käytöstä nuorisoneuvosto saa itse päättää.

Ja vaikka nuorisoneuvoston ja kunnan johtoryhmän roolien vaihto tehtiinkin osin pilke silmäkulmassa, niin päätöksiäkin radikaalisti nuortunut kunnan johtoryhmä teki.

-Nuorista koostuva jory linjasi juuri, että teemme kunnastamme rasisminvastaisen esimerkkikunnan ja pyrimme aktiivisella vuorovaikutuksella taistelemaan ennakkoluuloja vastaan. Nuoret aikovat näyttää tässä mallia aikuisille. Pakahdun, twiittasi kunnanjohtaja Miira Raiskila iltapäivällä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*