Vaaleja riittää lähivuosina. Poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajat haluavat, että aivan joka paikassa ei samat kasvot päätöksiä ole nuijimassa.

Poliittisten puolueiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajat esittävät, että Suomessa siirrytään niin sanottuun kaksi kolmesta -malliin, jolloin tulevaisuudessa päättäjät eivät voisi toimia päätöksentekijöinä kaikilla kolmella eri hallinnon tasolla. Maakunta- ja sote-uudistuksen myötä samat luottamushenkilöt voivat olla mukana päätöksenteossa eduskunnassa, maakunnassa ja kunnassa.

-Tässä vaiheessa on tehtävä muutoksia, ettei valta keskity ja päätöksenteon laatu heikkene kiireen takia. Toimivan demokratian edellytys on poliittisen vallan hajauttaminen ja ihmisten laajat mahdollisuudet osallistua päätöksentekoon. Suomella ei ole varaa sulkea päätöksenteon ovia tulevilta sukupolvilta, puheenjohtajat linjaavat yhteisessä tiedotteessaan.

Nuoret uskovat lakimuutoksiin

Lausunnoilla olleessa lakiesityksessä ei ole lähdetty rajoittamaan luottamushenkilöiden mahdollisuutta osallistua päätöksentekoon kaikilla eri hallinnon tasoilla, jos äänestäjät niin päättävät. Nuorisojärjestöjen puheenjohtajat uskovat, että kevään aikana lakipaketin tullessa eduskuntakäsittelyyn ovat muutokset vielä mahdollisia.

-Muutoksia lakiin on vielä mahdollista tehdä, vaikka asiaan on vähän kahdenlaista suhtautumista. Kovasti me tulemme tätä oman puolueemme keskuudessa rummuttamaan, lupaa Keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen.

Ruotsin malli

Nuorten esittämässä mallissa edustajan tulisi luopua ”ylimääräisestä” paikastaan siinä vaiheessa, kun hän ottaisi vastaan uuden tehtävän toisen tason luottamuselimestä. Ehdolle voisi lähteä useammankin tason vaaleissa, mutta päätäntävaltaa saisi käyttää vain kahdella tasolla.

-Ruotsissa on tämä kaksi kolmesta-malli käytössä. Samoin toimitaan meillä eduskuntaan ja EU-parlamenttiin valittujen kanssa, eli vaaleissa voi olla ehdolla, mutta jos tulevat valituksi on sen jälkeen päätettävä, kummassa paikassa haluaa vaikuttaa, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi kertoo.

Nuoret puheenjohtajat uskovat, että vallan jakaminen toisi uusia päättäjiä mukaan päätöksentekoon. Samalla helpottuisi myös kiireisten kansanedustajien elämä, kun monella eri tasolla ei tarvitsisi kokousrumbaa pyörittää.

Kansanedustajat vetävät vaalivankkureita

Puolueet haluavat kansanedustajansa maakuntavaaleihin vaalivankkureita vetämään, mutta ajankäytön ongelmat etenkin kotikaupunkinsa valtuustoissa istuvilla kansanedustajilla ovat kiistämätön tosiasia.

-Kun nyt jo kiireisen kansanedustajan työn päälle lisätään maakuntatason päätöksenteko, niin kaikkeen ei voi kunnolla panostaa. Lakimuutoksella tai puolueiden keskinäisellä sopimuksella tämä asia voidaan hoitaa, Näkkäläjärvi toteaa.

Yhteisen vetoomuksen allekirjoittivat:

Mikkel Näkkäläjärvi, Demarinuorten puheenjohtaja
Samuli Voutila, Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja
Hanna-Marilla Zidan, Vasemmistonuorten puheenjohtaja
Henrik Vuornos, Kokoomusnuorten puheenjohtaja
Christoffer Ingo, RKP-Nuorten puheenjohtaja
Suvi Mäkeläinen, Keskustanuorten puheenjohtaja
Aleksi Sarasmaa, KD -Nuorten puheenjohtaja
Iiris Suomela ja Sameli Sivonen, Vihreiden nuorten puheenjohtajat
Tiina Ahva, Sinisten Nuorten puheenjohtaja

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä