Nuorilla oli valittavanaan samat ehdokkaat kuin on virallisissakin kunta- ja aluevaaleissa. Kuva: Ville Miettinen

Nuorten vaalien äänet on laskettu, ja tulos on selvillä. Molempien vaalien voittava puolue olisi kokoomus, mikäli vaaleissa äänestäisivät vain alaikäiset nuoret.

Lisäksi Nuorisoala ry tiedottaa, että ääniä annettiin yhteensä 74 902. Nuorten vaaleissa oli mahdollisuus äänestää sekä kunta- että aluevaaleissa.

Alle 18-vuotiaille järjestettyjen nuorten vaalien tarkoitus on tarjota kokemus äänestämisestä jo ennen varsinaista äänestysikää ja siten luoda pohjaa varsinaisissa vaaleissa äänestämiselle.

Kuntavaaleissa suurin puolue on kokoomus 19,7 prosentin kannatuksella. Toisena nuorten vaaleissa oli keskusta 17,5 prosentin kannatuksella. Kolmanneksi tuli SDP 16,5 prosentin kannatuksella. Melko lähellä SDP:n kannatusta oli perussuomalaiset (15,4 prosenttia).

Viidentenä ja kuudentena olivat vihreät (10,5 prosenttia) ja vasemmisto (7,2 prosenttia).

Nuorten vaaleissa sijoilla 7–9 olivat KD 5,1 prosenttia, RKP 3,0 prosenttia ja Liike Nyt 1,1 prosentin kannatuksella.

Aluevaaleissa kokoomus oli nuorten vaalien ylivoimainen voittaja 20,4 prosentin kannatuksella. Toisena, kolmantena, neljäntenä ja viidentenä olleet puolueet olivat hyvin lähellä toisiaan: perussuomalaisilla kannatusta oli 14,4 prosenttia, SDP:llä 14,1 prosenttia, keskustalla 13,3 prosenttia ja vihreillä 13,2 prosenttia.

KD ja vasemmistoliitto olivat tasoissa jaetulla sijalla kuusi, molemmilla puolueilla oli 7,9 prosentin äänisaalis.

RKP sai nuorten vaaleissa 3,7 ja Liike Nyt yhden prosentin kannatuksen.

Kaikkiaan kuntavaaleissa annettiin ääniä 54 307. Niistä 5 239 hylättiin, joka vastaa 9,65 prosenttia annetuista äänistä.

Aluevaaleissa äänensä antoi 20 595 nuorta, joista 3794 hylättiin, joka vastaa puolestaan 18,42 prosenttia kaikista annetuista äänistä, yhdistys tiedottaa.

Aluevaalit eivät kiinnosta nuoria

Aluevaalit kiinnostavat paitsi nuoria, myös järjestäjiä selvästi vähemmän: kuntavaaleja järjestettiin 450:ssä paikassa, kun aluevaalit järjestettiin vain 215:ssa.

Myös aluevaalien hylättyjen äänien osuus kertoo siitä, että aluevaalit ovat selkeästi kuntavaaleja vaikeammin ymmärrettävät.

– Aluevaalien selkeästi pienempi järjestäjä- ja äänestäjämäärä herättävät huolen siitä, miten aikuisten asenteet aluevaalien merkityksestä heijastuvat nuoriin, Nuorisoala ry:n projektipäällikkö Silja Porkkala sanoo.

– Nyt Nuorten vaaleissa äänensä antavat nuoret ovat äänioikeutettuja neljän vuoden päästä ja on erittäin tärkeää, että aluevaalien merkitys saadaan nuorille selväksi, Porkkala lisää tiedotteen mukaan.

Verrattuna vuoden 2021 kuntavaalien yhteydessä järjestettyihin nuorten vaaleihin, SDP teki suurimman nousun osaksi suosituimpia puolueita.

Huomionarvoista on myös, että tämän vuoden vaaleissa nuoret antoivat yli kaksinkertaisen määrän ääniä, tiedotteessa kerrotaan.

Etsi kunta- ja aluekohtaiset tulokset Nuorisoala ry:n sivuilta: Klikkaa tästä

Ohjeet nuorten vaalien tulosten käyttämiseen

Kuntakohtaisia tuloksia tarkastellessa on hyvä huomata, että kunnissa, joissa ääniä on annettu vähän, on osa läpimenneistä ehdokkaista jouduttu arpomaan.

On hyvä myös huomata, että yhteensä -niminen sarake kertoo kunnassa annettujen hyväksyttyjen äänien määrän.

Etsi kunta- ja aluekohtaiset tulokset Nuorisoala ry:n sivuilta: Klikkaa tästä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*