– Kartan tarkoituksena lienee joko kaataa kuntahanke tai synnyttää kuntiin liikettä, jolloin pienemmät kuntauudistukset olisi helpompi hyväksyä, Behm arvelee.

Nurmijärven kunnanhallitus hyväksyi maanantaina 16. tammikuuta kannanoton, jonka kunta antaa valtiovarainministeriölle. Kannanotossa Nurmijärvi muistuttaa täyttävänsä itsenäisen ja elinvoimaisen kunnan kriteerit. Hiljattain 40 000 asukkaan rajapyykin rikkonut Nurmijärvi täyttää myös kuntauudistuksen kriteerit vahvasta peruskunnasta, kannanotossa muistutetaan.

Näillä perusteilla Nurmijärvi ei halua osallistua kuntaliitoksiin. Eri keskusteluissa Nurmijärveä on kaavailtu yhdistettäväksi sekä Keski-Uudellemaalle, Tuusulan, Keravan ja Järvenpään suuntaan sekä Hyvinkään tai Vantaan suuntaan.

Keski-Uudenmaan liitoksen Nurmijärvi tyrmää siksi, ettei liitoksella ole kunnan mielestä työssäkäyntiin, asiointiin ja palveluihin tai sujuviin yhteyksiin perustuvaa pohjaa. Hyvinkään kanssa tehtävästä liitoksesta Nurmijärvi kieltäytyy puolestaan siksi, ettei liittyminen toisi kummallekaan kunnalle esimerkiksi taloudellista tai palvelujen järjestämiseen liittyvää etua.

– Asukkaan näkökulmasta suuntautuminen mahdolliseen uuteen kuntakeskukseen joko Keski-Uudellemaalle tai Hyvinkäälle heikentäisi palvelujen saavutettavuutta ja poikkeaisi pääasiallisista työssäkäyntisuunnista joko Nurmijärven alueelle tai pääkaupunkiseudulle, kannanotossa muistutetaan.

Myös Vantaa-liitoksen Nurmijärven kunta näkee ongelmallisena. Vaikka Vantaa on Nurmijärven työssäkäynti- ja asiointialuetta, olisi kahden eri kokoisen kunnan yhdistäminen ongelmallista. Nurmijärven kunta uskoisi jäävänsä liitoksessa syrjäseuduksi.

Kuntaliitosten sijaan Nurmijärvi suosiikin seudullista päätöksentekoa niissä asioissa, jotka koskettavat kaikkia pääkaupunkiseudun kuntia. Kannanotossaan kunta korostaa myös 400-vuotista historiaansa.

– Kunnan ja kuntalaisten kannalta kuntajako ei ole vain kunnallistaloudellinen kysymys, kunta muistuttaa.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä