Vuoden selväsanainen 2022 -kilpailun tunnuksena on mattopiiska jäänmurtaja Tarmolta. Vuoden selväsanainen 2022 julkistetaan Selkeän kielen päivänä 10. lokakuuta. (Kuva: Suomen merimuseo. Kuvankäsittely: Risto Uusikoski, Kotus.)

Vuoden selväsanainen -tunnustuspalkinnosta kisaavat tänä vuonna hyvää virkakieltä edistäneet valtion ja kuntien virastot. Kotimaisten kielten keskus Kotus myöntää palkinnon joka toinen vuosi selkokielen ja joka toinen vuosi hyvän virkakielen edistäjälle.

Virastot voivat asettua ehdolle itse. Myös tyytyväiset asiakkaat tai media voivat ilmoittaa mukaan ehdokkaita.

Ehdokkaiksi toivotaan tänä vuonna erityisesti työyhteisöjä, ryhmiä tai työpareja. Myös yksittäinen työntekijä voi saada palkinnon esimerkiksi viraston tekstejä parantavien toimintatapojen kehittämisestä, mutta pelkästään sujuvasta esiintymis- tai kirjoitustaidosta palkintoa ei anneta.

Esiraadin jäsenet edustavat Kuntaliittoa, Selkokeskusta, valtiovarainministeriön Avoin hallinto -hanketta ja Kotimaisten kielten keskusta. He valitsevat kolme kärkiehdokasta, joista voittajan valitsee Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.

Vuonna 2020 tunnustuksen sai aluehallintovirastojen selkeän kielen koulutus ja verkkosivu-uudistus. Vuoden 2018 voittaja oli Kela, joka viestii Kela-tärpeillä etuuksistaan sosiaalisessa mediassa. Lea Ansamaa ja Sini Sivonen saivat tunnustuksen 2016 Oulun kaupungin omaishoidon tekstien uudistamisesta.

Vuoden selväsanainen on alun perin Selkokeskuksen tunnustuspalkinto, joka on myönnetty jo vuodesta 1996 henkilölle tai taholle, joka on toiminnallaan edistänyt selkokielistä tai helposti ymmärrettävää viestintää erityisryhmille. Hyvästä virkakielestä palkinto jaettiin ensimmäisen kerran 2016, ja siitä lähtien kilpailu on järjestetty vuorovuosin hyvän virkakielen ja selkokielen edistäjille.

Vuoden selväsanainen 2022

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä