Helsinki aikoo palkata määräaikaiset opettajat 2012-2013 vajaan lukuvuoden ajaksi.

OAJ:n mukaan kikkailu palvelussuhteen kestolla merkitsee, että koko lukuvuoden työn tehnyt opettaja menettäisi lähes kymmenen prosenttia ansioistaan, koska hänen palvelussuhteensa ei enää kestäisi lukuvuoden loppuun.

OAJ katsoo, että kyseessä olisi puhdas palkanleikkaus, sillä työntekijän työmäärä ei vähenisi.

– Leikkauksen kohteena olisi noin 600 opettajan työ Helsingissä. On mahdotonta ajatella, että esimerkiksi teollisuudessa teetettäisiin ensin koko vuoden työ ja jätettäisiin sitten kuukauden palkka maksamatta. Vastaavaa ei yrityksissä edes esitettäisi, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vertaa.

OAJ:n mukaan Helsingin kaupungin menettely rikkoisi työntekijöiden yhdenvertaisuutta.

– Viranhaltijalaki estää syrjinnän. Saman työmäärän tehnyttä työntekijää ei saa määräaikaisuuden perusteella asettaa epäedullisempaan asemaan viranhaltijaan nähden. Jos Helsinki aikeensa toteuttaa, joudumme harkitsemaan järjestöllisiä ja myös oikeustoimia, Luukkainen huomauttaa.

– Kyseessä on myös Helsingin hyvä maine työnantajana sekä maan suurimpana koulutuskaupunkina. Jos se rapautuu, sadat pätevät opettajat hakeutuvat töihin muualle. Palkanleikkaukset koettelisivat myös opettajien työmotivaatiota, mikä koituisi oppilaiden menetykseksi.

OAJ:n tietojen mukaan määräaikaiset opettajat palkataan muualla maassa lähes poikkeuksetta koko lukuvuoden ajaksi.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*