Helsingin kaupungin työntekijöiden palkanmaksussa on viime keväästä lähtien ollut suuria ongelmia. OAJ ja JHL vilauttelevat kovempia toimenpiteitä, mikäli työnantaja ei saa hoidettua asioita kuntoon. (Kuva: Risto Rimppi/Helsingin kaupunki)

Kuukausia vaivanneet Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat eivät ole tulleet kuntoon kesälomien aikana. Tänään julkaistussa tiedotteessa Opetusalan ammattijärjestö OAJ ja ammattiliitto JHL vaativat Helsingin kaupunkia hoitamaan asiat kuntoon pikavauhtia ilman turhia selittelyjä.

Lääkkeeksi tarjotaan lisää palkanlaskijoita, jotta kaupungin palkat maksettaisiin oikein ja ajallaan. Järjestöt vaativat myös Helsingin kaupunkia maksamaan korvauksia ja viivästyskorkoja palkanmaksukangertelun aiheuttamista vahingoista työntekijöille ja viranhaltijoille.

Kaupunki otti keväällä käyttöön uuden palkkajärjestelmän, jonka käyttöönotossa on ilmennyt runsaasti ongelmia. Kaupungin mukaan ongelmat johtuvat suurelta osin tiedonsiirrossa tapahtuneista puutteista sekä manuaalisen työn määrästä siirryttäessä vanhasta palkkajärjestelmästä uuteen. 

-Palkanmaksusotku ei ole millään tavalla kaupungin palkanlaskijoiden syy. He tekevät erinomaista työtä kovan paineen alla selvittääkseen tilanteen, mutta eivät pysty ihmeisiin järjestelmän toimimattomuuden vuoksi. Helsingin kaupungin on palkattava välittömästi lisää palkanlaskijoita, jotta työntekijöiden palkkasaatavat saadaan ajan tasalle, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto ja JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine vaativat.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)JHL ja OAJ peräävät päättäjien ja järjestelmätoimittaja Sarastian vastuuta tilanteesta. Uuden palkanmaksujärjestelmän käyttöönotto on aiheuttanut suuria ongelmia palkkojen ja erilaisten palkanlisien maksuissa. Ongelmien on arvioitu jatkuvan vielä kuukausia, vaikka kaupungin ja järjestelmätoimittajan ongelmia on pyritty ratkomaan kuumeisesti.

-Pahoittelut eivät enää auta. Kaupungin vastuulla on maksaa palkat lakien ja sopimusten mukaisesti ajallaan ja oikein. Kaupungin päättäjien on järjestettävä työntekijöiden palkanmaksu kuntoon välittömästi. Rikosilmoituksia on jo tehty, samoin valvontapyyntöjä ja yhä edelleen työntekijät odottavat palkkojaan, puheenjohtajat summaavat yhteisessä tiedotteessaan.

Tiedotteessa väläytetään myös kovempien keinojen käyttöönottoa, mikäli palkanmaksua ei saada välittömästi rullaamaan. Vajaat kaksi viikkoa sitten pormestari Juhana Vartiainen ilmoitti, että palkanmaksujärjestelmän uudistamisen kokonaisuudesta tullaan teettämään ulkopuolinen selvitys.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*