Jyväskylän ja Hämeenlinnan äänestystapahtumia viime eduskuntavaalien osalta tutkittiin viranomaisten toimesta, mutta oikeusasiamies Petri Jääskeläinen ei asioissa syytteitä nostanut. Kuvan äänestyslippu ei liity kyseisiin tapauksiin. (Kuva: Ville Miettinen)

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen ei nostanut syytteitä viime eduskuntavaaleissa havaituissa vaalilain rikkomistapauksissa, joista hän oli määrännyt aiemmin esitutkinnan käynnistettäväksi. Tapauksissa tutkittiin vaalitoimitsijoiden menettelyn laillisuutta. Tutkinnat lähtivät liikkeelle yksityishenkilöiden tekemien kantelujen perusteella.

Jyväskylässä oli ennakkoäänestyksessä noudatettu käytäntöä, jossa vaalitoimitsija oli sulkenut kuoren äänestäjän puolesta. Vaalilain ja oikeusministeriön antamien määräysten mukaan äänestäjän tulee itse sulkea äänen sisältävä kirjekuori.

Oikeusasiamies totesi Jyväskylän osalta ennakkoäänestyspaikan vaalitoimitsijoiden ja heitä kouluttaneen keskusvaalilautakunnan ensimmäisen sihteerin syyllistyneen tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen. Syytteitä ei kuitenkaan nostettu, koska vaalitoimitsijoilla ei ollut erityistä syytä epäillä saamansa koulutuksen virheellisyyttä. Virheellisen ohjeistuksen taustalla olivat olleet koronaepidemiaan liittyneet hygieniasyyt.

Hämeenlinnassa varsinaisena vaalipäivänä äänestäjä ei päässyt antamaan ääntään, koska hänen nimensä oli yliviivattu vaaliluettelosta sen merkiksi, että hän oli jo käynyt äänestämässä. Tapauksessa jäi kuitenkin selvittämättä, kuka oli virheellisen merkinnän vaaliluetteloon tehnyt. Vaalitoimitsijat olivat vaihdelleet tehtäviään päivän aikana, joten varmuutta asiasta ei saatu.

Oikeusasiamies huomauttaa tiedotteessaan, että vaalilautakunnan puheenjohtaja oli yrittänyt selvittää oikeaa toimintatapaa myös keskusvaalilautakunnasta. Yksiselitteistä oikeusohjetta siitä, miten tilanteessa oli toimittava, ei kuitenkaan ollut löydettävissä. Oikeusasiamies ei katsonut äänestämismahdollisuuden epäämistä koskeneeseen päätöksentekoon osallistuneiden vaalilautakunnan jäsenten rikkoneen säännöksiin ja määräyksiin perustunutta virkavelvollisuuttaan.

Asiasta tarkemmin oikeusasiamiehen nettisivuilla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*