Eduskunnan oikeusasiamiehen Petri Jääskeläisen päätöksen mukaan koulutapaturmien hoitokulut kuuluvat suoraan kunnan maksettaviksi. Oppilas tai hänen vanhempansa ei voi olla ensin niistä itse vastuussa.

Oikeusasiamies otti kantaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Nokian kaupungin  laskutuskäytäntöön. Sen mukaan oppilaan tai hänen vanhempiensa on ensin itse maksettava tapaturman hoitokulut, ja vasta sen jälkeen he voivat hakea niihin korvausta kunnan vakuutusyhtiöltä. Vastaava menettely on käytössä myös useassa muussa kunnassa.

Elokuun 11. annetussa päätöksessä todetaan, että tällainen menettely voi johtaa maksuvaikeuksiin, mahdollisesti toimeentulotuen tarpeeseen, perintätoimenpiteisiin ja jopa maksuhäiriömerkintään.

Lain mukaan koulussa, koulumatkalla ja majoituksessa sattuneen tapaturman hoito on oppilaalle maksuton. Oikeusasiamiehen mielestä koulutapaturmien maksuttomuudelle on annettava sama merkitys kuin muissa perusopetukseen kuuluvissa palveluissa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Ei liene mahdollista, että oppilaan vanhempien olisi ensin hankittava oppilaan oppikirjat, kuljetuspalvelut tai kouluateriat omalla kustannuksellaan, minkä jälkeen he voisivat hakea kustannuksiin korvausta kunnalta, päätöstä perustellaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Espoon kaupungissa koulutapaturmassa loukkaantuneen vanhemmilla maksatetaan koulutapaturmasta aiheutuneet tutkimus- ja hoitokustannukset. Espoon kaupungilla oli mahdollisuus jatkaa koulutapaturmavakuutusta kaupungin vastuuvakuutuksena. Kaupunki jätti antamatta vakuutusyhtiölle luvan jatkaa koulutapaturmavakuutusta vastuuvahinkovakuutuksesta. Espoossa alaikäisenä koulutapaturmaan joutunut on jäänyt Espoon terveydenhuollossa tutkimatta ja hoitamatta. Potilaskirjauksista ei löydy tietoa, mitä Espoon tk- lääkäri on tehnyt radialisarterialle. Kirjauksista ei löydy merkintää poikki viiltyneistä hermoista. Espoon sivistystoimi on esittänyt kaupunginhallitukselle ja valtuustolle korjaamatta jätetyistä, poikki viiltyneistä hermoista, että Espoon kaupunki ei ole niistä vastuussa. Poliittiset tahot ovat olleet yhtämieltä sivistystoimen esityksen kanssa. Hallinto-oikeus piti sivistystoimen päätöstä oikeana.
    KHO päätyi (T 1599/2011), että kyseessä on koulutapaturmana korvattava koulutapaturma, mistä on aiheutunut vaikea ja monimutkainen hermovauriokipu.
    Espoon kaupunki käyttää päätöksissään ”rannevamma”. HaO käsittelee tapausta rannevammana eikä oikean yläraajan vammoina. Tosiasiallinen koulutapaturman seuraus on hermovauriovamma, mistä aiheutuu vaikea ja monimutkainen hermovauriokipu.
    Koulutapaturmissa loukkaantuneiden oikeusturva niin kirjausten kuin hoitojenkin osalta on olematonta. Jos opetustomi saa valita hoitavan lääkärin hoitosuunnitelmasta mieleisensä, miten koulutapaturmassa loukkaantuneen hoidosta voikaan vastata hoitava lääkäri? Espoossa ei saa rahatta koulutapaturmavammaan hoitoa, eikä sitä Espoossa ole saanut rahallakaan. Espoo on estänyt tutkimukset ja hoidot valtimovammankin osalta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*