Esteettömyyteen ja vaalisalaisuuden säilymiseen on kiinnitettävä jatkossa entistä enemmän huomioita. (Kuva: Seppo Haavisto)

Vaalisalaisuuden säilyminen ja vammaisten kansalaisten esteetön pääsy äänestämään ovat saaneet eduskunnan oikeusasiamiehen Petri Jääskeläisen heristämään sormeaan eri kunnille ja kaupungeille. Marraskuun lopulla annetut ratkaisut liittyvät tämän vuoden presidentinvaalien yhteydessä tehtyihin havaintoihin ja kanteluihin.

Vihdissä ennakkoäänestyspaikkana toimineen pääkirjaston tuulikaappi oli turhan ahdas ja vaikeutti pyörätuolilla äänestämään saapuneiden henkilöiden kulkua. Vaalisalaisuus puolestaan vaarantui äänestystapahtumassa, koska sitä varten äänioikeutetun syliin laitettiin vanerilevy numeron kirjoittamista varten. Äänestystilassa ei ollut esteetöntä äänestyskoppia tarjolla.

Myös Joensuun suuntaan lähti kehotus kiinnittää erityistä huomioita esteettömyyteen äänestyspaikalle saapumisessa. Lohjalla puolestaan yhden ennakkoäänestyspaikan osalta oli puuttunut opastus kaupan ulkopuolelta. Myös vaalisalaisuuden säilymiseen tulee ratkaisun mukaan panostaa entistä enemmän.

-Olen aikaisemmissa ennakkoäänestyspaikkoja koskevissa ratkaisuissani todennut, että äänestäjän syliin asetettava irrallinen kirjoitusalusta ei turvaa vaalisalaisuuden säilymistä. Jos äänestäjä tarvitsee kirjoitusalustan kannattamiseen vaalivirkailijan apua, näkösuojan mataluuden vuoksi virkailijalla on suora näköyhteys äänestystapahtumaan. Näkemykseni mukaan tällainen irrallinen syliin asetettava kirjoitusalusta ei siten täytä vaalisalaisuuteen kuuluvaa keskeistä vaatimusta siitä, että äänestäjä voi muiden katseilta suojattuna täyttää äänestyslippunsa, oikeusasiamies Petri Jääskeläinen toteaa ratkaisussaan.

Sipoon kuntaa koskevassa ratkaisussaan Jääskeläinen kiinnitti erityisesti huomiota siihen, ettei kunnan vaalitoimitsijoiden mukaan äänestäjien avustamisesta ei tehty merkintöjä äänestäjistä pidettävään luetteloon, kuten oikeusministeriön vaaliohjeessa edellytetään. Äänestyspaikalla ei ollut myöskään tarjolla suurennuslasia tai vastaavaa apuvälinettä.

Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuja

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*