Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin esiin nostama ajatus hoitajien nelipäiväisestä työviikosta ei saa järjestökentältä vastakaikua. (Kuva: Pekka Moliis)

Rkp:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin viikonlopun Iltalehdessä esiin nostama hoitajien nelipäiväisestä työviikosta ei ota tuulta alleen. Henrikssonin mielestä nelipäiväinen työviikko yhdistettynä palkkatason parannukseen vähentäisi työntekijöiden kokemaa rasitusta ja lisäisi tätä kautta hoitoalan houkuttelevuutta.

Kun maanantaina esiteltiin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun toimesta työryhmää, jossa ryhdytään etsimään viisasten kiviä sote-alan rekrytointiongelmien ratkaisemiseen, niin asia nousi esille. Mitään hurraa-huutoja aloite ei tilaisuudessa aiheuttanut.

-Minulla on sellainen käsitys, että meillä on jo tällä hetkellä virka- ja työehtosopimukset, jotka mahdollistavat paikallisten ratkaisujen hakemiset. Esimerkiksi työaikajärjestelyt ovat sellaisia, joita on syytä tarkastella myös paikallisten olosuhteiden mukaan. Sinänsä kaikki ehdotukset ovat tervetulleita, mutta työaikajärjestelyjen osalta näen, että siellä työpaikoilla löydetään paikallisesti hyviä keinoja, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren totesi.

Samoilla linjoilla oli myös JHL:n Päivi Niemi-Laine.

-Tämmöiseen nelipäiväisyyteen on jo nyt mahdollisuus työjärjestelyillä olemassa, toki työpäivät saattavat venyä aika pitkiksi. Näitä erilaisia käytänteitä paikallisesti on olemassa. Tämä on ollut vähän liikaa valtakunnallisen tason keskusteluna, kun työpaikkatasolla näitä erilaisia malleja on jo olemassa, Niemi-Laine muistutti.

Vielä suoremmin oikeusministerin esittämää toimintamallia kritisoitiin KT:n Markku Jalosen toimesta HS:n haastattelussa.

-Tämä on täysin epärealistinen esitys näissä oloissa. Jos taas tehtäisiin todella pitkiä vuoroja ja siis viiden päivän työt neljässä päivässä, niin uskallan kyseenalaistaa henkilöstön jaksamisen, Jalonen sanoo HS:lle.

Superin Silja Paavola piti niin ikään HS:n haastattelussa avausta epärealistisena tässä tilanteessa. Toki palkan parantaminen kelpaisi, mutta alan työvoimapulan johdosta hoitohenkilöstö joutuu jo tällä hetkellä venymään liikaa tyhjiä työvuoroja paikatessaan.

-Työntekijät joutuvat venymään ja tekemään tuplavuoroja ja tulemaan lomilta töihin niin onko ajatus, että sitten käydään vielä enemmän lomilta töissä, Paavola kysyi HS:n haastattelussa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*