Parkourin ja kiipeilyn lisäksi koululaiset toivovat iltapäiviin myös muun muassa jalkapalloa.

Lasten ja nuorten hyvinvointia halutaan lisätä maksuttomilla vapaa-ajan harrastuksilla koulupäivän yhteydessä. Tätä varten pilotoidaan parhaillaan harrastamisen Suomen mallia.

Mallia varten kuunnellaan lasten ja nuorten harrastustoiveita, kootaan yhteen hyvät käytännöt ja toimintatavat sekä koordinoidaan koulun ja harrastustoimijoiden yhteistyötä.

Ensimmäisessä vaiheessa mukana ovat perusopetuksen ensimmäisestä yhdeksänteen luokkien sekä lisäopetuksen oppilaat.

Tavoitteena on, että mallista tulisi kuntiin pysyvä toimintatapa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Koululaiskysely jatkuu joulukuulle

Suomen mallin pilottihaku on käynnissä ja kestää 2.12.2020 asti. Mukaan haetaan kuntia, jotka ovat valmiit käynnistämään mallin mukaista harrastustoimintaa alkuvuodesta 2021.

Toinen haku on ensi keväänä ja koskee syksyllä alkavaa toimintaa.

Myös opetus- ja kulttuuriministeriö koululaiskysely on käynnissä. Se järjestetään nyt neljättä kertaa.

Kysely on lähetetty tai lähetetään kaikkien maamme ala- ja yläkoulujen rehtoreille.  Oppilaat vastaavat kyselyyn koulukohtaisella koodillisella linkillä. Kyselyn vastausaika jatkuu 11.12.2020 saakka.

Koululaiskyselystä on jo väliaikatuloksia. Niissä oppilaat toivovat muun muassa kiipeilyä, parkouria, ruoanvalmistusta, valokuvausta, arkkitehtuuria, keilailua, jalkapalloa, katutaidetta, eläinkerhoa ja pelisuunnittelua.

Lahti hakee mukaan pilottiin

Yksi pilottiin mukaan hakevista on Lahti. Kaupungissa pohditaan parhaillaan, miten yhteistyötä eri harrastustoimijoiden ja koulujen kanssa voitaisiin vahvistaa lasten ja nuorten harrastamisen edistämiseksi.

Lahdessa on paneuduttu harrastusmahdollisuuksien takaamiseen jo tätä ennen, sillä kaupungin yksi kärkihankkeista on Harrastustakuu. Työryhmä laatii paraikaa toimenpidesuunnitelmaa, joka auttaisi ohjaamaan lapset ja nuoret heitä kiinnostavaan harrastukseen.

– Meillä Lahdessa on paljon kokemusta sekä mahdollisuuksia yhteistyöhön eri toimijoiden kanssa. Uskon, että saamme koulujen ja harrastustoimijoiden yhteistyötä vahvistettua, kertoo kaupungin harrastuskoordinaattori Tiia Bucovschi.

Lahtelaisten oppilaiden koululaiskyselyn toiveissa on tähän mennessä ollut paljon samoja, mitä OKM:n valtakunnallisessa kyselyssä. Lahtelaisetkin toivovat parkouria, elokuvaa ja ruoanvalmistusta, mutta myös animaatiota ja sirkusta sekä liikuntaa ylipäätään.

Bucovschi huomauttaa, että korona-ajassa on ollut myös hyvää, sillä sen aikana on keksitty uusia tapoja harrastaa verkon välityksellä.

– Aina ei tarvitse lähteä muualle, vaan harrastaa voi missä vain.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*