Kirjastoilla nähdään rooli kotouttamistyössä matalan kynnyksen kohtaamispaikkoina.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee turvapaikanhakijoitten kotouttamista liikunnan, nuorisotyön ja kulttuurin avulla erilaisin avustuksin ja tuin. Avustuksia on tarjolla kunnille ja järjestöille.

Ministeriö on julkistanut haettavaksi turvapaikanhakijanuorten kotouttamiseen ja aktivoimiseen tarkoitetut valtionavustukset. Avustuksilla tuetaan nuorten turvapaikanhakijoiden aktivoitumista järjestämällä heille vapaa-ajantoimintaa. Avustuksiin on varattu 700 000 euroa.

– Myös kirjastot voivat olla isossa roolissa avoimina matalan kynnyksen kohtaamispaikkoina. Siksi kirjastojen vieraskielisten teosten levittämistä ja hankkimista tuetaan, sanoo opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, kok.

Kirjastojen alueelliseen ja paikalliseen kehittämiseen ja kokeiluihin on haettavana valtionavustuksia yhteensä 2,9 miljoonaa euroa. Avustuksia myönnetään muun muassa monikulttuurisuuden edistämiseen.

Vuodelle 2016 suunnataan 1,5 miljoonan euron kehittämisavustus maahanmuuttajien kotouttamiseen liikunnan avulla. Avustuksia voidaan myöntää maahanmuuttajalasten ja -nuorten liikuntaan, perheliikuntaan sekä urheilu- ja liikuntaseurojen maahanmuuttajille tarkoitettuun toimintaan. Erityiskohderyhmänä ovat naiset ja tytöt sekä vaikeimmin tavoitettavat ryhmät.

Monikulttuurisuutta ja kulttuurien välistä vuoropuhelua edistävään toimintaan on mahdollista hakea avustusta myös Taiteen edistämiskeskukselta. Sen avustuksilla voidaan tukea muun muassa siirtolaisten ja kansallisten vähemmistöjen omaa taide- ja kulttuuritoimintaa, rasismin vastaista työtä ja maahanmuuttajien kotoutumisen edistämistä taiteen ja kulttuurin avulla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä