Kuva: Seppo Haavisto
Koulussa pitäisi varsinaisen koulunkäynnin lisäksi pystyä myös harrastamaan. OKM hakee kuntia mukaan harrastamisen pilottiin.

Peräti 55 prosenttia perusopetuksen oppilaista haluaa aloittaa jonkun uuden harrastuksen, ja joka viidenneltä puuttuu mieleinen harrastus. Tulokset selviävät Opetus- ja kulttuuriministeriön Koululaiskyselystä, johon osallistui lähes 200 000 lasta ja nuorta, toisin sanoen useampi kuin joka kolmas perusopetuksen oppilas (35 % kaikista oppilaista).

Kysely lähettiin kaikkiin eli 2 229 ala- ja yläkouluun. Koululaiset saivat valita suosikkiharrastuksiaan ja harrastuksia, joita haluaisivat kokeilla 76 harrastuksen valikoimasta.

Kyselystä selviää, että koululaisia kiinnostavat monet uudet harrastukset koulupäivän yhteydessä. Niistä, joita harrastus puuttuu, yli puolet (yli 60 %) haluaisi aloittaa harrastamisen.

Alakoululaisten toiveharrastuksia ovat parkour, kiipeily, ruuanlaitto, eläinkerho, kuvataide, lumilautailu/laskettelu ja jalkapallo.

Yläkoululaisten suosikit ovat kuntosali, lumilautailu/laskettelu, ruuanlaitto, keilailu, ampumaurheilu/jousiammunta, mopon korjaus ja biljardi.

Sukupuolierot näkyvät

Tytöillä ja pojilla on erilaisia toiveharrastuksia. Tyttöjen toiveena on ratsastus, ruuanlaitto, kuvataide, eläinkerho, tanssi, kiipeily ja agility.

Pojilla puolestaan kärkisijoja pitävät parkour, pelisuunnittelu/koodaus, jalkapallo, mopon korjaus, BMX-pyöräily/maastopyöräily, metsästys ja lumilautailu/laskettelu.

Tytöillä on kiinnostusta kokeilla myös muun muassa elokuvakerhoa, kädentaitoja, muotipiirtämistä ja valokuvausta, pojilla puolestaan mm. historiakerhoa, arkkitehtuuria sekä media-, video- ja valotaidetta. Yläkoululaiset pojat saisi mukaan myös koulun mopon korjauskerhoon.

Koululaiskysely on osa harrastamisen Suomen mallin toteutusta. Tavoitteena on tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus mieluisaan ja maksuttomaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä.

Harrastukset valitaan Koululaiskyselyn tai muun lasten ja nuorten kuulemisen perusteella.

Suomen malli käynnistyy osassa kuntia ensi vuoden alussa. Seuraava haku kunnille aukeaa viimeistään maaliskuun alussa ja koskee syksyllä alkavia harrastuksia.

Koululaiskysely järjestettiin nyt neljättä kertaa. Edellinen osallistumisennätys vuodelta 2017 parani 77 000 vastauksella.   

Lue lisää OKM hakee harrastamisen pilottiin mukaan kuntia – Koululaiset toivovat iltapäiviin kiipeilyä, parkouria ja pelisuunnittelua

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*