Ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat yllättyneet opetus- ja kulttuuriministeriöltä saamastaan kirjeestä, jossa niitä pyydetään jakamaan vuotuisia opiskelijavuosia maakunnan muiden ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa.

Suoritepäätöksessä on kysymys periaatteessa ammatillisen koulutuksen opiskelijamääristä, joiden perusteella koulutuksen järjestäjät saavat osan rahoituksesta. Koulutuksen järjestäjillä on reilut kaksi viikkoa aikaa sopia keskenään sen jakamisesta.

Esitykset, hakemukset ja korjauspyynnöt tulee toimittaa ministeriölle 17. marraskuuta mennessä.

Pyydetty esitysmuoto yllätti

OKM ei ole kertonut aiemmin, että suoritteet määritellään järjestäjien keskinäisellä yhteistyöllä.  

Sen sijaan, että ministeriö olisi jakanut suoritteet koulutuksen järjestäjille, kuten ne odottivat, ministeriö laati kullekin maakunnalle yhteisen arvion suoritepäätöksestä. 

– Yhteistyövelvoite ei ole uusi asia, mutta aikataulu on tiukka. Jos nyt ajatellaan, että neuvotteluja käytäisiin hyvinkin kattavasti, niin sanotaan että tämä on aika kovassa raossa, Tampereen ammatillisen koulutuksen johtaja Helena Koskinen sanoo.

Ministeriö ilmoittaa huomioivansa ensisijaisesti esitykset, jotka maakunnan ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat laatineet yhdessä.

Helena Koskisen mukaan koulutuksen järjestäjät käyvät keskustelua kaiken aikaa, mutta yhteisen esityksen laatiminen oli yllättävä vaatimus.

Hänen mukaansa maakunnan eri koulutuksen järjestäjät eivät ole vielä ehtineet pureksia, miten ministeriön toive toteutetaan.

– Päätöksiä tehdään nykyään nopealla aikataululla, mutta yleensä periaatteet ovat tiedossa jo vähän pidemmältä ajalta. Tavallisesti päätöstä on ehditty valmistella jo vähän taustalla, Koskinen sanoo.

– Esityksen muodosta olisi ollut kiva tietää aikaisemmin.

OKM:n ehdotus suoritepäätöksessä jaettavien opiskelijavuosien kohdentumisesta maakunnittain.

Juttua muokattu 1.11. klo 20:28. Korjattu otsikosta suoriterahoitus-sana opiskelijamäärällä. Tarkennettu suoritepäätöksen määritelmää.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*