Kuntapäättäjät ja etenkin puheenjohtajat joutuvat miettimään, mihin kaikkeen heidän aikansa riittää. Ajanpuutetta tuovat esiin muutkin kuin pienten lasten vanhemmat, sanoo kehittämispäällikkö Jarkko Majava Kuntaliitosta. Kuva: Ville Miettinen

Kaupunginhallituksen puheenjohtajuus vie liikaa aikaa. Tähän tulokseen tuli Kaskisten kaupunginhallitusta johtanut Miriam Bondén, rkp. 

–En voi hoitaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävää samalla kun käyn töissä, koska työvuoroni ovat niin pitkiä, Bondén sanoo. 

Bondén työskentelee vanhempana konstaapelina. Hän haki eroa kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävästä elokuussa palattuaan töihin äitiyslomalta.  

–Työvuoroni kestävät 11–12 tuntia. En pääse kokouksiin päivällä enkä illalla. Olisin toki saanut hoitaa luottamustehtävää työajalla, mutta se ei vaan onnistu. En voi valvoa järjestystä, jos istun kokouksissa kolme kertaa viikossa. 

Bondén, 39 lunasti uutena tulokkaana paikan Kaskisten kaupunginvaltuustossa kesäkuun 2021 kuntavaaleissa. Hän oli puolueensa ääniharava ja sai kolmanneksi eniten ääniä. 

–Ymmärsin, että kaupunginhallituksen puheenjohtajalla on paljon töitä, mutta en ymmärtänyt, kuinka vaikeassa tilanteessa kaupunki oli. Se selvisi vasta, kun aloitin tehtävässä. 

Kaskisissa kaupungin työntekijöillä on Bondénin mukaan liikaa työkuormaa, koska kaupungin resurssit ovat vähäiset eikä kaikkia esimiestehtäviä ole saatu täytettyä. 

–Siitä syntyy ikävä kierre, joka vaikuttaa myös luottamustoimien hoitamiseen. Tilanteeseen on vaikea löytää ratkaisua. 

Kaskisten kaupunginhallitusta johtaa nykyään Jan-Anders Lundenius, rkp. Bondén jatkaa kaupunginvaltuutettuna. 

Harva perheellinen lähtee puheenjohtajaksi

Miriam Bondén ei suinkaan ole ajatuksineen yksin. Jopa 30 prosenttia valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajista on sitä mieltä, että luottamustoimen hoitoon kuluu liikaa aikaa.  

Asia käy ilmi Kuntaliiton kesäkuussa julkaisemasta raportista Murrosajan kuntapäättäjät. Sen tiedot perustuvat syksyllä 2020 kuntapäättäjille tehtyyn kyselyyn. 

Sen mukaan puheenjohtajat käyttävät luottamustehtävän hoitamiseen keskimäärin 11 tuntia viikossa. Yli 50 000 asukkaan kaupungeissa puheenjohtajuus vie jo 21–22 tuntia viikossa. 

–Ovathan puheenjohtajapestit, ja etenkin hallituksen puheenjohtajuus, aikaa vieviä ja sitovia, sanoo kehittämispäällikkö Jarkko Majava Kuntaliitosta. 

Majava ehdottaa, että kunnissa mietittäisiin, miten työntekijät ja muut kuntapäättäjät voisivat keventää puheenjohtajien työtaakkaa. 

–Erilaisia edustustehtäviä ja tapaamisia voisi jakaa esimerkiksi puheenjohtajiston kesken, jotta ne eivät kaikki kasautuisi yhdelle henkilölle, Majava sanoo. 

Hänen mukaansa puheenjohtajuudesta luopuminen kesken kauden ei ole yleistä perheellisten valtuutettujen keskuudessa. 

–He eivät usein edes asetu ehdolle tai kieltäytyvät puheenjohtajuudesta tai muista aikaa vievistä luottamustoimista.

”Ajanhallintaa täytyy oikeasti miettiä”

Ylöjärveläinen Juho Ojares, kok. teki syyskuussa yhden elämänsä vaikeimmista päätöksistä, kun hän anoi eroa kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tehtävästä. 

–Tykkäsin hoitaa tehtävää, mutta nyt täytyy laittaa oma terveys ja perhe edelle, vaikka sitä ei ole helppo itselleen myöntääkään, Ojares sanoo. 

Hän perusteli eronpyyntöään työkuormalla, uupumuksella ja henkilökohtaisilla perhesyillä. Ojares, 31 on toiminut Ylöjärven kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2012. 

–En olisi ikinä uskonut, että saan niin paljon tukea yli puoluerajojen. Se on ollut jopa liikuttavaa, kertoo projektipäällikkönä perheensä rakennusyrityksessä työskentelevä Ojares.

Ojares jatkaa kaupunginvaltuutettuna. Lisäksi hän istuu Pirkanmaan aluevaltuustossa ja maakuntavaltuustossa. Eduskuntavaaliehdokkuudesta hän sentään luopui. 

Monista luottamustehtävistä ja talonrakennusprojektista huolimatta Ojareksella on nyt aikaa itselleen ja läheisilleen enemmän kuin vuosiin. 

–Ajanhallintaa täytyy oikeasti miettiä ja sanoa myös ei. Olen alkanut merkitä kalenteriini myös vapaa-aikaa ja huomannut, että se temppu toimii. 

Ylöjärven kaupunginvaltuusto myöntää Ojarekselle eron illan kokouksessa ja valitsee hänen tilalleen uuden puheenjohtajan. 

–Tarkoituksenani on palata tehtävään ensi syksynä, Ojares kertoo. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*