Onko Enontekiö johtajakriisissä – pormestari heitettiin romukoppaan
Takavuosina Enontekiölle puuhattiin sheriffiä, nyt kuntaan tulisi pestata useampi johtava viranhaltija. (Kuva: Jari Rantapelkonen)
Enontekiön kunnallisessa päätöksenteossa on käynyt melkoinen kuhina viimeisen vuoden aikana. Viime kuntavaaleissa keskustapuolue menetti 9 paikasta kuusi ja valtuustoon tuli valituksi kaikkiaan kahdeksan uutta valtuutettua.
Valtuuston uudet valtasuhteet höystettynä sillä, että kunnan johtoryhmän neljästä virasta on tällä hetkellä kolme avoinna, niin soppa on ollut valmis. Vuodesta 2016 lähtien kunnanjohtajana toiminut Jari Rantapelkonen valittiin joulukuun puolivälissä Kittilän kunnanjohtajaksi. Virkasuhde vanhan työnantajan kanssa jatkuu 1.3. saakka, mutta sitä on ollut pidettävänä kertyneet lomat ja vapaat pois.
Virkavapaalla jo aiemmin ollut kunnan hallintojohtaja Leni Karisaari irtisanoutui puolestaan tammikuulla, kun ei saanut jatkoa virkavapaudelleen. Karisaari on toiminut virkavapautensa aikana Kittilän kunnan määräaikaisessa henkilöstöpäällikön tehtävässä. Hallintojohtajan viransijaisena toimineen Esko Rautiaisen määräaikainen virkapesti Enontekiöllä puolestaan päättyi viime viikolla.
Kunnan kehitysjohtajan paikka oli avoinna loka-marraskuussa, mutta hakuajan päätyttyä ja valintojen lähestyessä kunnanhallitus päätti lähettää asian jatkovalmisteluun. Joulukuussa kunnanhallitus päätti muuttaa virkanimikkeen elinvoimajohtajaksi ja paikka pannaan hakuun, kunhan hallintosääntöön on saatu tehtyä uuden virkanimikkeen vaatimat muutokset ja muutokset ovat lainvoimisia.
Valtuustossa viikon tauko
Kunnan toiminnan kannalta kolme olennaista rekrytointia odottaa siis lähtölaukausta. Viime viikolla valtuuston kokous keskeytyi, kun epäselvyyttä tuli siitä, mistä piti päättää, kun käsiteltiin hallintojohtajan irtisanoutumista. Valtuuston kokousta jatketaan tänään keskiviikkona ja nyt asioiden pitäisi pikku hiljaa selkiytyä.
-Hallintojohtajan irtisanoutumista ja sen tiedoksi valtuustolle saattavassa pykälässä oli harhaanjohtava otsikointi, kiteyttää valtuuston kokouksen keskeyttäneen ongelman valtuuston puheenjohtaja Birgitta Eira (vihr).
Kun osa kunnanvaltuutetuista lähti kesken kokouksen kotiin, niin kokous ei ollut enää päätösvaltainen. Viikon paussin jälkeen kokous jatkuu, jolloin esillä on muun muassa kunnanjohtajan viran hoitaminen ja täyttäminen. Päätösehdotuksen perusteella kunnanjohtajan virkaa hoidettaisiin ilman hakumenettelyä suostumuksen perusteella siihen saakka, kunnes uusi viranhaltija on saatu valittua. Määräajan pituudeksi esitetään enintään kuutta kuukautta.
Kunnanjohtamisjärjestelyitä käsiteltäessä pormestarimallistakin Enontekiöllä on puhuttu kunnanhallituksessa saakka vielä tammikuulla. Se malli on kuitenkin heitetty nyt romukoppaan.
-Meillä oli asia esillä valtuuston iltakoulussa 26. tammikuuta. Siellä kävi ilmi, että lähes koko valtuusto ei pidä asiaa jatkoselvittelyn arvoisena. Sitä vaihtoehtoa on suotta viedä jatkovalmisteluun, ja tuhlata siihen aikaa. Mutta keskustella siitäkin vaihtoehdosta piti, kun kunnanjohtajaa irtisanoutui, Eira kertoo.
Huonoa valmistelua
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Leena Palojärvi vaihtoi viime kuntavaalien alla keskustan riveistä Enontekiöläisten Ääni-yhteislistalle ja nousi koko pitäjän ääniharavaksi. Hänen mielestään viime kuukausina on päätettäväksi tuotujen asioiden takana ollut paljon huonoa valmistelua, jonka seurauksena asioita on jouduttu vetämään normaalia enemmän pois esityslistalta.
-Ei olisi viime talvena uskonut, että mitä tulee tapahtumaan. Itse olen ollut kuntapolitiikassa vuodesta 1993 lähtien, eikä tämmöistä ole ollut koskaan. Ensin vaalit siirtyivät, sitten moni kokenut kuntapoliitikko putosi valtuustosta ja nyt vielä tämä viime kuukaudet. Ei kunnan päätöksentekoa ole kuitenkaan meidän kuntapäättäjien toimesta lamautettu, vaan se on tapahtunut muualta käsin, kertoo Leena Palojärvi.
-Huonoa asioiden valmistelua on ollut paljon, eikä poliittista päätöksentekoa voi perustaa huonoon valmisteluun. Kunnanhallituksen puheenjohtajana en ole itse pystynyt vaikuttamaan siihen, mitä asioita kunnanhallituksen esityslistalla on ollut. Tämän vuoksi asioita on kokousvaiheessa jouduttu vetämään pois käsittelystä, Palojärvi toteaa.
Johtajuudelle tarvetta
Johtti Sápmelaccat rs:n yhteislistan kunnanvaltuutettu Janne Näkkäläjärvi haluaa kunnan johtavien virkamiesten virat täytettäväksi. Tarve tähän on selkeä.
-Enontekiö kunta kaipaa osaamista kunta-alan johtamiseen, Näkkäläjärvi kiteyttää.
Janne Näkkäläjärvi oli ensimmäinen allekirjoittaja tammikuussa kunnanhallitukselle luovutetussa kannanotossa, jossa 8 valtuutettua ja 7 varavaltuutettua toivat esiin huolensa kunnassa olevasta johtamis- ja asiantuntijavajeesta. Kannanoton allekirjoittaneiden joukossa on kaikki Näkkäläjärven edustaman yhteislistan, keskustan ja kristillisdemokraattien valtuutetut. Lisäksi kaksi valtuutettua kokoomuksesta pisti nimensä kannanoton alle.
-Se oli huolenosoitus siitä, ettei kunnassa olevia johtavien virkamiesten paikkoja täytetä. Asioissa viivytellään, vaikka tiedetään ettei rekrytointi tapahdu hetkessä, jotta saamme haluamamme kunnanjohtajan, hallintojohtajan ja elinvoimajohtajan, Näkkäläjärvi muistuttaa.
Vastakkain asettelu eri ryhmien välillä on pienessä kunnassa kasvanut turhan kovaksi, kun ei ole kunta-alan ammattilaista pilliin puhaltamassa.
-Kun kunnassa ei ole johtavia virkamiehiä valittuna, niin mieleen tulee, että onko päätöksenteon valmistelu hallinnollisesti ja lainsäädännöllisesti oikealla tasolla. Olen tottunut siihen, että asioiden valmistelu Enontekiön kunnassa on rehtiä ja reilua. Aiempina valtuustokausina virkamiesten kanssa käytiin tiukkaakin keskustelua asioista, mutta aina sieltä ne vastaukset rakentavalla otteella löydettiin ja päätöksenteon roolit olivat selkeät, Janne Näkkäläjärvi pohtii.
Vastakkain asettelua päätöksenteossa
Keskustan Elli-Maria Kultima näkee niin ikään suurimmaksi ongelmaksi sen, ettei kunnan tärkeimpiä avoinna olevia virkoja ole laitettu hakuun. Tällä hetkellä neljästä johtavasta virasta on kolme täyttämättä ja kunnan hallinto on tuuliajolla.
– Kun ihminen lähtee työpaikasta, niin minusta on luonnollista, että johtavat virat täytetään. Kun virkojen täyttämistä on esitetty kunnanhallituksessa, niin hallituksen puheenjohtaja tekee vastaesityksen ja äänestyksen jälkeen virkoja ei täytetä, Kultima toteaa.
-Kuntaa johtaa kunnanjohtaja ja paikka olisi pitänyt laittaa välittömästi auki, kun Jari Rantapelkonen valittiin Kittilään. Hallintojohtaja ei saanut jatkoa palkattomalle virkavapaalle ja hän sanoi itsensä. Kehitysjohtajan paikkaan meillä oli hyviä hakijoita, mutta paikkaa ei täytetty, kun nimike nousi yhdeksi ongelmaksi. Enontekiön kunta elää matkailusta ja on matkailupitäjä. Kehitysjohtaja on myös eri hankkeissa vetäjänä ja nyt niitä tehdään vähän toisella kädelle, Elli-Maria Kultima harmittelee.
Hyppäystä pormestarimallin pohtimiseen Kultima pitää omituisena.
-Sekin paljastui yhden valtuutetun kahvipöytähöpöttelyksi. Aikaa ja energiaa on tuhlattu aivan vääriin asioihin, Kultima tuhahtaa.
Viime viikolla pestinsä vs. hallintosihteerinä päättäneen Esko Rautiaisen kohtelusta kolmatta kauttaan kuntapäättäjänä toimivalla Kultimalla on oma mielipiteensä.
-Kun uusi ihminen tulee kuntaan töihin, niin se vaatii työnohjausta ja myös tukea. Uudessa kunnassa on aina omat asiat opeteltavana, vaikka kuinka kokenut työntekijä olisi, Elli-Maria Kultima toteaa.
Armotonta menoa
Enontekiön hallintojohtajan viransijaisena elokuun alkupuolelta puolen vuoden ajan toiminut Esko Rautiainen kommentoi kokemuksiaan kunnasta Kuntalehdelle.
-En ole tuollaista ennen missään kunnassa kokenut. Asioista päättämistä ruvettiin siirtämään järjestelmällisesti eteenpäin ja se työllisti viranhaltijoita. Ei sellaista kokousta ollut, etteikö se asioiden siirtämisistä huolimatta olisi viittä tuntia kestänyt.
Edellisellä valtuustokaudella Enontekiöllä päätettiin lentoaseman ostosta ja sähköyhtiön myynnistä. Isot ratkaisut jakoivat mielipiteitä vahvasti kunnanvaltuutettujen keskuudessa. Tämä on näkynyt uuden valtuuston työskentelyssä. Myös viranhaltijat saivat Rautiaisen mukaan oman osansa nokittelusta.
-En ole koskaan eläissäni kokenut vastaavaa viranhaltijoihin kohdistuvaa letkauttelua ja ilkeilyä, Rautiainen huokaa.
Helmikuun alussa kunnan tulevia virkajärjestelyjä käsitellyt kunnanvaltuuston kokous jouduttiin keskeyttämään, kun osa valtuutetuista marssi ulos. Ja silloin kun kokouksista ei ole kukaan poistunut, niin on istuttu sitten ihan urakalla.
-Kun vuoden 2022 talousarvioita käsiteltiin, niin kokous alkoi kello 17 ja päättyi yöllä kahtakymmentä vaille neljä. Ja talousarviota oli aikaisemmin käsitelty myös kunnanvaltuuston seminaareissa, monessa liemessä keitetty kunta-ammattilainen Esko Rautiainen kertoo.