Hallituksen viime vuonna tekemät päivähoidon säästöt nousevat uudestaan keskusteluun. (Kuva: Sonja Eloranta)

Hallituksen uudistamat päivähoitoa koskevat säästöpäätökset ovat nostaneet yli kolmevuotiaiden lasten ryhmäkokoja lainvastaisen suuriksi, sanoo kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto, vihr. Hän vaatii ryhmäkokojen arvioimista uudelleen.

Hallitus rajoitti viime vuonna subjektiivista päivähoito-oikeutta ja nosti samalla lasten ja henkilöstön välistä suhdelukua yhden suhde 1:7:stä 1:8:aan.

Tämä on tarkoittanut yli kolmivuotiaiden lasten kokopäiväryhmäkoon kasvua vähintään kolmella lapsella 21:stä 24:ään, Alanko-Kahiluoto kirjoittaa tiedotteessaan.

– Hoitajamitoituksen heikennys lisää entisestään fyysisesti ja henkisesti kuormittavan, pienipalkkaisen ja naisvaltaisen alan kuormittavuutta ja heikentää alan työllisyyttä, kirjoittaa Alanko-Kahiluoto.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoitus merkitsi sitä, että päiväkodeissa on yhä enemmän lapsia, joilla on oikeus vain 20 tuntiin varhaiskasvatusta viikossa. Nämä lapset ovat päiväkodeissa viikoittain eri pituisia päiviä. Näiden osapäivätoiminnassa olevien lasten ja henkilöstön välinen suhdeluku on 1:13. Osapäivätoiminnassa ja kokopäivätoiminnassa olevat lapset toimivat usein samoissa ryhmissä.

– Tällä matematiikalla päiväkodin ryhmistä tulee väkisinkin kohtuuttomia.  Päiväkotien ovista on tullut pyöröovia joista lapsia tulee ja menee, tunnelma on rauhaton ja kaverisuhteet kärsivät, kerrotaan päiväkodeista, kirjoittaa Alanko-Kahiluoto.

Hän on jättänyt ministerille asiasta kirjallisen kysymyksen.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*