Lukutaito on eloonjäämistaito, joka luo perustan itsensä ilmaisemiselle ja ymmärretyksi tulemiselle ja siten koko ihmisenä olemiselle, sanoo sanataidekouluttaja Aleksis Salusjärvi Kuntalehden podcastissa.

Salusjärvi on työskennellyt lukutaidon aktivoimisen, kehittämisen ja opettamisen hankkeissa tuhansien lukemiseen vastahakoisesti suhtautuvien nuorten parissa vankiloissa, erityisluokissa, sairaalakouluissa ja ammattikouluissa. Hän sanoo nähneensä työnsä kautta, että lukutaitoa voi hyödyntää syrjäytymisen ehkäisyssä.

– Syrjäytymisvaarassa olevilla on tunne, että heistä ei olla kiinnostuneita eivätkä he ole tärkeitä. Ulkopuolisuuden tunteen seurauksena on tullut vahva tunne, että ei ole tullut ymmärretyksi eikä ole saanut artikuloitua omia kokemuksiaan.

– Lukutaito mahdollistaa, että nämä ihmiset kykenevät artikuloimaan itsensä, he kykenevät kertomaan, mitä ovat ajatelleet ja kokeneet, mitä he toivovat ja mitä haluavat. Luulen, että ymmärretyksi tuleminen  on tärkein yksittäinen asia ihmisenä olemisessa, Salusjärvi sanoo.

Oppivelvollisuuden laajentamista Salusjärvi pitää ”fantastisena ja olennaisena juttuna”. Se pitää kuitenkin toteuttaa huolellisesti, hän korostaa.

– Tässä leikitään nuoren ihmisen elämällä. Kun näkee, miten huonosti suunniteltu tukitoimenpide kääntyy itseään vastaan ja siitä tulee nuorelle yksi epäonnistuminen lisää, niin se on kyllä traagista. Maksamme julkisia rahoja ja saamme sillä aikaiseksi pettymyksen jonkun ihmisen elämään elämään, se on kaksinkertainen ongelma. Nämä pitää miettiä kunnolla ja miettiä fiksusti.

– Näin kävi nuorisotakuun kanssa, kun hallitus vaihtui. Tehtiin aika isoja uudistuksia, jotka jätti pulaan nuorisotakuun piirissä olevia nuoria. Tällaista ei saa missään nimessä tapahtua enää.

Podcast on kuunneltavissa SoundCloudiniTunesin sekä Spotifyn kautta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*