Esko Härkösen palkitussa gradussa käsitellään mm. sosiaali- ja terveydenhuollon rakentamista. Kuva Helsingin uuden lastensairaalan rakennustyömaalta. (Kuva: Ville Miettinen)

Suomen Kuntasäätiö on palkinnut viime vuoden parhaana kunta-aiheisena pro gradu -tutkielmana arkkitehti Esko Härkösen työn Ennakoiva suunnittelu- ja rakentamisprosessi julkisissa rakennushankkeissa. Kuntaliiton tiedotteen mukaan Härkösen työn ajankohtaisuus ja käyttökelpoisuus erilaisten kuntien kehittämistyössä teki vaikutuksen Kuntaliiton asiantuntijoihin.

Härkösen opinnäytetyö keskittyy julkisten rakennushankkeiden alkuvaiheisiin ja tarjoaa aineksia käyttäjälähtöisyyden lisäämiseksi niin, että toiminnallisuus ja taloudellisuus paranevat.

Myös kunniamaininnan saanut Eevamaria Juutin gradu, jossa selvitettään yhdyskuntasuunnittelun uusia työkaluja, teki vaikutuksen asiantuntijoihin.

Juuti on tarkastellut elinympäristön suunnittelun ympäristövaikutuksia ja suunnittelijan mahdollisuuksia hyödyntää digitalisaatiota ja paikkaperustaista massadataa terveyttä edistävien ympäristöjen suunnittelussa.

Härkösen ja Juutin tutkielmat on tehty Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnassa.

Aapeli Lemisen Itä-Suomen yliopistoon tehty opinnäytetyö oli toinen kunniamaininnan saanut kuntagradu. Lemisen tutkielmassa on selvitetty, miten tyypin 2 diabeteksen seurannan saavutettavuus ja potilaille aiheutuvat liikkumiskustannukset muodostuvat Pohjois-Karjalan alueella ja miten ne vaikuttavat seurannan kokonaiskustannuksiin.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi vuoden kuntagradut palkittiin tavallista suuremmilla palkintosummilla. Esko Härkönen sai 2 500 euron tunnustuspalkinnon. Eevamaria Juuti 1 500 euron ja Aapeli Leminen 1 000 euron apurahan.

Suomen Kuntaliitto on vuodesta 1993 alkaen palkinnut vuosittain parhaan kunta-alaa käsitelleen pro gradu -tasoisen opinnäytetyön sekä jakanut yhdestä kahteen kunniamainintaa. Tänä vuonna tunnustusten jakaminen siirtyi Suomen Kuntasäätiölle.

Valinta tehdään yliopistojen ja korkeakoulujen ehdotusten pohjalta. Tänä vuonna saatiin 20 ehdotusta yhdeksästä yliopistosta ja korkeakoulusta. Tunnustukset myönnetään tutkielmille, joiden aihepiiri on kuntakentän kannalta ajankohtainen ja hyödyllinen sekä tieteellisesti arvioiden ansiokas.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*