Kuva: Rami Marjamäki
Ahlmanin opiston koulutuspäällikkö Jari Yltävä (edessä) ja eSport-linjan valmentaja Niklas Hirvelä seuraavat oppilaiden pelaamista. E-urheilun suosio näkyy koulutukseen hakeutuvien määrässä, Yltävä kertoo.

Tampereesta on kasvamassa elektronisen urheilun eli e-urheilun keskus. E-urheilu on lajia, jossa pelataan viihteellisiä tietokonepelejä yksin tai ryhmässä muita vastaan. E-urheilun parissa toimivat oppilaitokset, urheiluseurat ja kaupunki ovat luomassa yhteistä toimintamallia.

– Emme kilpaile keskenämme vaan ajattelemme, että on järkevää edistää e-urheilun harrastamista lyömällä ideat yhteen, Tampereen kaupungin nuorisopalvelujohtaja Jukka Etu-Seppälä kertoo.

Toimintamallin tavoitteena on lisätä lajin ymmärrystä ja hyväksyttävyyttä, koska pelaamiseen liitetään vieläkin kielteisiä mielikuvia. Toimijat luovat yhteistyössä polkuja harrastajille ja kilpauraa tavoitteleville pelaajille. Samalla on tarkoitus ehkäistä pelaavien nuorten syrjäytymistä.

Tamperelaisessa Varalan urheiluopistossa alkaa kurssi, jossa koulutetaan e-sport-ohjaajia esimerkiksi seurojen ja kuntien nuoriso- ja liikuntapalvelujen tarpeisiin. E-urheiluosaamista koulutukseen tarjoaa tamperelaisen säätiöomisteisen Ahlmanin opiston eSport-linjan valmentaja Niklas Hirvelä. Tampereen kaupunki lähettää koulutukseen nuoriso-ohjaajiaan.

MainosTampereen kaupunki on myöntänyt e-urheiluun 20 000 euroa kaupungin investointivaroista. Rahoilla perustetaan kolmeen nuorisotilaan pelihuone, jossa voi kokeilla ja harrastaa pelaamista.

– Tavoitteena on saada pelitilat kaikkiin nuorisotiloihin lähivuosina. Laitteet ja pelit ovat kalliita, eikä kaikilla perheillä ole niihin varaa. Siksi kaupungin pitää varmistaa, että saatavilla on matalan kynnyksen toimintaa maksutta kaikille halukkaille, Etu-Seppälä sanoo.

Oriveden opisto on ensimmäinen oppilaitos Euroopassa, joka alkoi kouluttaa e-urheilijoita täysipainoisesti vuonna 2016. Oriveden opisto muutti Tampereelle viime kesänä, osaksi Ahlmanin ammatti- ja aikuisopistoa.

ESport-linjan vuosikurssilla opiskelee 35 nuorta eri puolilta Suomea.

TEKSTI: NINNI SANDELIUS

Juttua muokattu 17.1. klo 15.05: Korjattu e-urheilijoiden täysipainoisen koulutuksen aloitusvuosi.

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä 1/2019 (ilmestyy 17.1.).

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Urheilu? Missä kohtaa tässä on se urheilu, kun istutaan sisällä koneella kaiket päivät? Pöyristyytävää, että joku kaupunki lähtee vielä tukemaan tällaista, kas kun ei osteta lapsille limpparia, sipsejä ja kaljaa – yhtä terveellistä ja samalla tavalla lihottavaa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*