Espoon Mun idea -osallistamiskokeilussa on testattu osallistavaa budjetointia.

Avoin hallinto -hankkeen Demokratiatunnustus Vuoden 2017 tunnustuksen ovat saaneet Espoon keskuksen aluekehittämisryhmä ja Rikosseuraamuslaitos.

Perustelujen mukaan molemmat tunnustuksensaajat ovat ansioituneesti koonneet yhteen monitoimijaisen kumppanuusverkoston, jonka avulla saadaan aikaan sellaista yhteiskunnallista vaikuttavuutta, johon ei olisi mahdollista päästä toimimalla yksin ja erikseen.

Espoon keskuksen hankkeessa tavoitteena on ollut lisätä alueen asukkaiden mahdollisuuksia osallistua asuinalueensa kehittämiseen.

Espoossa on etsitty ideoita kuntapalvelujen kehittämiseen mm. joukkoistamispalveluilla ja kokeiluilla. Espoon keskuksen aluekehittämisryhmä syntyi, kun Laurean tutkimushankkeessa havaittiin, että alueella tehdään paljon kehittämistä, mutta eri toimijat eivät tunteneet toisiaan ja toiminta ei tavoittanut alueen asukkaita.

Perustamisensa jälkeen ryhmä on kokeillut lähitekemisen työkaluina osallistuvaa budjetointia ja digitaalista vuorovaikutusta.

Suvelan asukaspuiston kehittämisessä kokeiltiin vuonna 2015 Budjetoi puisto -menetelmää. Parhaillaan on käynnissä samoin osallistuvan budjetoinnin periaatteisiin nojautuva Mun idea -kokeilu Espoon keskuksessa.

– Olen todella ylpeä tästä tunnustuksesta. Espoon ensimmäinen arvo on asukaslähtöisyys ja olemme huomanneet, että onnistumme parhaiten niissä asioissa, joihin saamme asukkaat mukaan, kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sanoo Espoon kaupungin tiedotteessa.

Rikosseuraamuslaitoksessa on kehitetty tulevaisuuden vankilakonsepti, jonka tavoitteena on vähentää rikosten uusimisriskiä.

Tunnustuksen saajien valintaa varten asetettu raati sai arvioitavakseen 12 ehdotusta. Valtiovarainministeriön yhteistyökumppaneita Demokratiatunnustuksen myöntämisessä olivat oikeusministeriö ja Suomen Kuntaliitto. Raadissa olivat mukana myös vuoden 2015 Demokratiatunnustuksen voittajat Tyrnävän kunta sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tasa-arvotiedon keskus.

Valtiovarainministeriön koordinoima Suomen Avoimen hallinnon toimintaohjelma on osa kansainvälistä Open Government Partnership -kumppanuusohjelmaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*