Hyvinvointialueella tomiessa myös koulupsykologeilla ja kuraattoreilla on ammatilliset esihenkilöt, johtavat psykologit, johtavat kuraattorit, opiskeluhuollon vastuualuejohtaja Marja Nurmi-Vuorinen muistuttaa. - Pienillä paikkakunnilla, joissa on ollut vain yksittäisiä työntekijöitä, muutos on ollut merkittävä; hekin ovat saaneet tiiviimmän esihenkilötuen, kollegiaalisen yhteistyön ja tiimin itselleen.

Hallituksen suunnittelema selvitys koulupsykologien ja kuraattorien siirtämisestä hyvinvointialueiden vastuulta takaisin kuntien vastuulle ei herätä kannatusta ainakaan Pirkanmaalla.

Pääministeri Petteri Orpo, kok., perusteli selvitystä sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla sillä, että tällaisella siirrolla voitaisiin varmistaa aikuisten yhteistyön toimiminen kouluilla. Myös opetusministeri Anna-Maja Henriksson, r., teki vastaavan muutosesityksen Helsingin Sanomien haastattelussa lauantaina.

Opiskeluhuollon vastuualuejohtaja Marja Nurmi-Vuorinen Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden palveluista pitää ajatusta paluusta vanhaan huolestuttavana.

Parikymmentä vuotta alaa läheltä seuranneena hän sanoo itsekin suhtautuneensa ensin skeptisesti sote-uudistukseen kuuluneeseen opiskeluhuollon, psykologien ja kuraattorien siirtoon kunnista hyvinvointialueille

-Mutta nyt kun on ollut itse toteuttamassa ja rakentamassa uutta, en suoraan sanottuna ymmärrä, miksi juuri tämä asia nyt nostetaan uudelleen arvioitavaksi.

Nurmi-Vuorisen mukaan opiskeluhuolto toimii nyt Pirkanmaalla kokonaisuutena.

-Ollaan yhden organisaation alla ja yhdessä nimenomaan mietitään koko kokonaisuutta, kaikkia ammattilaisia, miten ne palvelut toimivat yhteen. Tämä on ollut ehdottoman positiivinen asia.

Lisäksi rekrytointi on helpottunut, Nurmi-Vuorinen sanoo.

-Nyt myös koulupsykologeilla ja kuraattoreilla on ammatilliset esihenkilöt, johtavat psykologit, johtavat kuraattorit. Pienillä paikkakunnilla, joissa on ollut vain yksittäisiä työntekijöitä, muutos on ollut merkittävä; hekin ovat saaneet tiiviimmän esihenkilötuen, kollegiaalisen yhteistyön ja tiimin itselleen.

-Ennen kaikkea hyvinvointialueella on paremmat mahdollisuudet toteuttaa se tavoite, että kaikki oppilaat ja opiskelijat Pirkanmaan alueella saisivat mahdollisimman tasa-veroisesti palveluita. Kokonaisuutta voidaan arvioida koko Pirkanmaan osalta ja kaikkien opiskeluhuollon eri ammattilaisten osalta. Jos palataan kuntiin, jokainen kunta luonnollisesti tarkastelee asiaa ennen kaikkea omasta näkökulmastaan, ja alueellinen yhdenvertaisuus ei samalla tavalla voi toteutua.

-Näen, että hyvinvointialue ihan aidosti on viemässä palveluja siihen suuntaan, että opiskeluhuollossa on yhdenmukaiset toimintatavat ja linjaukset.

-Kyllä tässä on merkittävästi enemmän etuja kuin haasteita. Tietysti haasteitakin on, mutta olihan niitä kunta-aikanakin. Pahoin pelkään, että jos palataan kuntiin, kuinka enää saadaan esimerkiksi psykologeja rekrytoitua, kun nyt luodut rakenteet jouduttaisiin purkamaan ja psykologit jäisivät taas hyvin yksin edustamaan omaa asiantuntijuuttaan kuntiin.

”Olisin huolissani”

Nurmi-Vuorisen mukaan Pirkanmaalla on tehty iso työ juuri rekrytoinnissa, ja omia psykologeja on nyt ”merkittävästi enemmän” kuin hyvinvointialueen toiminnan käynnistyessä.

-Olisin enemmän huolissaan, kuin pitäisin sitä hyvänä asiana, jos tällaiseen ratkaisuun päädytään, hän sanoo mahdollisesta vastuun palauttamisesta kunnalle.

– Myös työntekijöille on alkanut vähitellen näyttäytyä hyvinvointialueelle siirtymisen edut. Tietenkin muutosvaihe on aina haastava.

Jos esimerkiksi opiskeluhuollosta siirtyisi osa toiseen organisaatioon, pitäisi pohtia uusiksi iso määrä lainsäädäntöä, erityisen haastavaksi muotoutuisi varmasti esimerkiksi tiedonsiirto ja eri rekisterinpitäjät, Nurmi-Vuorinen muistuttaa. Lisäksi kun psykologit ja kuraattorit olisivat organisaationsa ainoita sote-ammattilaisia, heidän koulutuksensa, tukensa ja ammatillinen kehittymisensä jäisi muuten sote-palveluja vailla olevien kuntien vastuulle, Nurmi-Vuorinen pohtii.

-Minusta se olisi aika huolestuttava ajatus.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*