Kela järjestää ammatillista kuntoutusta työllistymisen tueksi.

Hallitus haluaa helpottaa nuorten pääsyä ammatilliseen kuntoutukseen.

Eduskunnalle 14. syyskuuta jättämässään esityksessä hallitus ehdottaa, että opiskelun ja työelämän ulkopuolella oleva nuori pääsisi jatkossa Kelan järjestämään ammatilliseen kuntoutukseen ilman sairaus- tai vammadiagnoosia. Jatkossa ehtona olisi nuoren olennaisesti heikentynyt toimintakyky ja kuntoutuksen tarve.

Esityksen tavoitteena on tukea syrjäytyneiden ja syrjäytymisvaarassa olevien 16–29-vuotiaiden nuorten mahdollisuuksia kouluttautua ammattiin ja osallistua työelämään.

Hallitus haluaa muuttaa kuntoutusrahaa koskevia säännöksiä niin, että kuntoutusrahaa maksettaisiin koko nuoren ammatillisen kuntoutuksen ajan, eikä nuoren tarvitsisi pelätä etuuden katkeamista kuntoutuksen aikana.

MainosMuutoksen toivotaan madaltavan nuorten kynnystä aloittaa kuntoutus. Samalla kuntoutusraha kannustaisi nuoria osallistumiseen.

Muutokset edellyttävät viranomaisilta ja palveluntuottajilta entistä tiiviimpää yhteistyötä nuorten asioissa, jotta kuntoutusta tarvitsevat nuoret tunnistettaisiin aiempaa paremmin.

Kelan arvion mukaan perustoimeentulotukea saa noin 60 000 nuorta. Heistä noin 45 prosentille toimeentulotuki on ainoa toimeentulo.

Useimmilla työn ja koulutuksen ulkopuolelle ajautuneilla nuorilla ei ole yksittäistä diagnoosia, vaan taustalla on monien ongelmien vyyhti. Toimintakyvyn ja voimavarojen vahvistaminen auttaa nuoria toimimaan arjessa ja etenemään opiskelu- ja työllistymispolulla, hallitus perustelee.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*