Koronaterveysasema Malmilla Helsingissä
THL:n mukaan koronapandemia on hidastunut jonkin verran viime viikkoina. Koulujen avaamisella lähiopetusta varten toukokuun jälklimmäisellä puoliskolla ei näytä olleen tartuntojen määrää kasvattanuta vaikutusta. (Kuva: Ville Miettinen)

Koulujen avaaminen toukokuun puolivälissä ei kasvattanut koronatartuntojen määrää Helsingissä.

Koulut siirtyivät pääosin etäopetukseen maaliskuun puolivälissä koronapandemian vuoksi ja palasivat lähiopetukseen 14. toukokuuta. Lähiopetuksen uudelleen alkamisen ja kesälomalle siirtymisen (30.5.) välisenä aikana koronavirustartuntoja ilmeni kahdeksassa koulussa eri puolilla Helsinkiä. Lähes kaikki tartunnat olivat peräisin perhepiiristä.

Helsingin kaupungin mukaan vain yksi oppilas sai todennäköisesti tartunnan koulussa, hänkin ennen koulujen avaamista järjestetyssä pienryhmäopetuksessa.

Koulujen avaamisen jälkeen tartuntoja ilmeni yhdeksällä koululaisella ja kahdella koulun henkilökuntaan kuuluvalla. Helsingissä sijaitsevissa peruskouluissa altistui lähiopetuksen aikana 144 oppilasta ja 23 koulun henkilökuntaan kuuluvaa.

Helsingin kaupungin kouluissa on 44 260 oppilasta ja 4 602 työntekijää. Kun yksityiset ja valtion koulut lasketaan mukaan, Helsingissä on lähes 54 000 peruskoululaista.

Lähiopetuksen alettua uudestaan kouluissa työskenneltiin pienissä ryhmissä vain oman luokan kesken. Lähikontakteja vältettiin ruokailussa ja käytävillä.

– Koulujen henkilöstö teki erinomaista työtä järjestämällä lähiopetuksen niin, että oppilaiden väliset lähikontaktit olivat mahdollisimman vähäisiä. Kouluun ei myöskään tultu oireisena, mikä osaltaan auttoi tilanteessa, Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen sanoo tiedotteessa.

Helsingissä kehotetaan hakeutumaan koronavirustestiin niin pian kuin suinkin oireiden ilmettyä. Tämän helpottamiseksi näytteenottokapasiteettia on lisätty.

– Jotta koronaviruksen leviämistä pystytään jatkossakin rajaamaan tehokkaasti, on tärkeätä, että ensimmäisten, lievienkin oireiden ilmaannuttua hakeudutaan heti koronavirustestiin, Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen sanoo.

THL: Pandemia hidastunut ”jonkin verran”

Koko maan tasolla testauskapasiteetti on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yli 13 000 näytettä päivässä. Testaaminen väheni hieman toukokuun viimeisellä viikolla verrattuna edeltäviin viikkoihin.

THL kertoi torstaina, että pandemia on hidastunut kahden viikon aikana ”jonkin verran”. Viruksen tartuttavuusluku Suomessa on 0,75 – 0,80, mikä tarkoittaa, että epidemia on ollut laskusuunnassa jo jonkin aikaa. Keskiviikkona 3. kesäkuuta Suomessa ei todettu yhtään uutta tautitapausta.

– Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on laskenut kahden viikon takaisesta merkittävästi. Yliopistosairaaloiden erityisvastuualueilla terveydenhuollon tilanne on rauhallinen. Tehohoidon kapasiteetti ole missään vaiheessa ylittynyt. Kaikista sairaalaan otetuista potilaista lähes 80 % on ollut HYKS:n erityisvastuualueen sairaaloissa, THL tiedotti torstaina.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä