Ii on palkittu vuoden 2015 kylämyönteisimpänä kuntana. Suomen Kuntaliitto ja Suomen Kylätoiminta ry antoivat tunnustuksen torstaina 10.9. Kuntamarkkinoilla Helsingissä.

Ii on maaseutumainen kunta, jossa on Iin, Olhavan ja Kuivaniemen alueilla yhteensä 15 kylää. Vajaan 10 000 asukkaan kunnan väkiluku lisääntyy kesäisin yli tuhannella vapaa-ajan asukkaalla. Iissä on hyvin otettu huomioon kylien kehittämisen tarpeet, ja kunta myöntää merkittävää toimintarahoitusta toiminnalle.

Kuntaliiton mukaan vuonna 2007 toteutunut Iin ja Kuivaniemen kuntaliitos on toteutettu kylien kannalta hyvin.

Iin strategioissa on huomioitu mm. kylien kestävä kehitys, hyvinvointi ja turvallisuusasiat. Kunnassa on käytössä uudentyyppisiä ratkaisuja lähipalveluiden tuotannossa paikallisyhdistysten kanssa. Kylätoimijat kehittävät kyliään monella tavalla ja vaikuttavat näin samalla myös koko kunnan myönteiseen kuvaan ja kehitykseen.

– Kunnanvaltuustossa on edustus joka kylältä, kunnan toimivia palvelupisteitä ei ole vähennetty, ja Iissä on usealla kylällä vielä toimivat kyläkoulut, Kuntaliiton tiedotteessa sanotaan.

– Kuntaliitoksen yhteydessä perustettiin Iin ja Kuivaniemen lähineuvostot paikallisen aktiivisuuden ja yhteisöjen elinvoimaisuuden vahvistamiseksi.

Resursseja paikallisille

Kunta myöntää huomattavia toimintaresursseja paikallisille kehittäjille. Lähineuvostoilla on käytettävissä 20 000 euroa vuodelle 2015 yleishyödyllisiin hankkeisiin. Vuodesta 2007 lähtien lähineuvostot ovat myöntäneet yhteensä 360 000 euroa iiläisille kylille kunnan omasta budjetista.

Tämän lisäksi kunnassa on käytössä puskuriraha kyläyhdistyksille, jonka avulla yhdistykset saavat nollakorolla rahoituksen hankkeiden maksatuksen ajaksi.

Iiläisiä kyliä palvelee Ii-instituutti-liikelaitos, josta iiläiset kylät voivat hakea kulttuuri-, liikunta-, nuorisotyö- ja tapahtuma-avustuksia. Kyläläiset kokevat tämän toiminnan parantavan huomattavasti elämänlaatua kylissä.

Uutta yhteistyötä kehitetään koko ajan

Iin kunta ja iiläiset kyläyhdistykset perustivat kylien neuvottelukunnan vuoden 2014 alussa. Neuvottelukunnan tarkoitus on käydä keskustelua ajankohtaisista asioista, saada koulutusta, jakaa kokemuksia, tehdä aloitteita ja syventää yhteistyötä eri kylä- ja asukasyhdistysten välillä.

Käynnissä on myös valokuituliittymien myynti ja markkinointi koko kunnan alueelle. Kansalaistopisto toteuttaa kylien toiveesta erilaista ohjattua toimintaa ja kursseja kylillä.

Tiedottaminen on tärkeä osa yhteistyötä, ja sitä hoitaa Iin kunnan kylien yhdyshenkilö. Tiedotteiden lisäksi myös sosiaalisen median kanavat kuten Facebook ja Twitter ovat käytössä.

Kuntaliitto ja Suomen Kylätoiminta ry myönsivät Kylämyönteisin kunta -palkinnon nyt viidennen kerran. Aiemmin tunnustus on luovutettu Rovaniemelle, Ilomantsille, Tammelalle ja Pudasjärvelle.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Eikf6s tuo Kamasutrakin kuulu noihin rrutinmakuuunan kehumiin ite4isiin uskontoihin? Ei kuulu. Se on intialainen teos, ja kirjoitettu hindulaisessa kulttuuripiirisse4. [Hinduilla on paljon outoja ja kummallisia tapoja ja ke4sityksie4 muutoinkin.]Aikoinaan siite4 poistettiin tutkijan perikunnan toimesta homoseksualismiin viittaavat tekstit ja kuvat, koska niite4 pidettiin ele4imellisine4 ja inhottavina.Ilmeisesti te4ysin aiheesta. Olen mielelle4ni ele4imellinen partnerini kanssa ja nautin suunnattomasti tyydytte4esse4ni he4net.Kukapa ei nauttisi?Ja juuri siine4 nautinnossa onkin se glitch. Se on ohimeneve4e4, kuten kaikki muukin te4sse4 maailmassa. Nautinnon je4lkeen seuraa dukha, epe4tyytyve4isyyden olo. Pite4e4 saada lise4e4. Koska nautinto tuntuu hyve4lte4, site4 halutaan lise4e4. koko ajan enemme4n. Lopulta tuo nautinto – ja sen pere4sse4 juokseminen – te4ytte4e4 koko ele4me4n ja koko maailman ja vie valtavan me4e4re4n resursseja. Ja resurssit kuitenkin ovat rajallisia. Silti mike4e4n me4e4re4 nautintoa ei voi saada meite4 onnelliseksi. Ainoa, mike4 on pysyve4e4, on ke4rsimys.Olipa nautinto sitten fysiologista (seksi), kemiallista (tajusteet), sosiaalista (uhkapelit) tai mite4 tahansa, se ei koskaan anna pysyve4e4 onnellisuutta. Nautinnot ja niiden pere4sse4 juokseminen sitovat meide4t samsaraan. Ele4mme, ke4rsimme, kuolemme – ja je4lleensynnymme te4lle p*skapallolle. Sama karuselli alkaa alusta uudelleen. Ja jos te4lle4 kerralla oli kivaa, niin ensi kerta voi olla paljon hullumpi.Ja paitsi ette4 tuo egoistinen nautintohakuisuus te4rvelee ihmisyksilf6n itsense4 mahdollisuudet vapautumiseen, se myf6s samalla te4rvelee yhteiskunnan itsense4. Perheiden hajoaminen, avioerot, yksinhuoltajuus, lasten pahoinvointi, mielenterveyden ongelmat, itsemurhat – kaikki on seurausta hedonistisesta, egoistisesta nautintohakuisuudesta.Meditointi auttaa tajuamaan, miste4 te4sse4 kaikessa on kyse ja miten tuhoisaa nautintojen etsiminen lopulta on. Meditointi auttaa myf6s vapautumaan himoista, haluista ja hedonismista, mukaanlukien seksuaalisuus. Tilalle saa pysyve4n mielenrauhan.Jos se nyt sitten alentaa e4lykkyyteni ihan normaalitoimissakin apinan tasolle, niin olkoon sitten…Apinatkin kykeneve4t seksuaalisuuteen. Siine4 ei ole mite4e4n ihmeelliste4 eike4 ihanaa. Mutta apinat eive4t kykene rakentamaan sivilisaatiota. Se on asian juju.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*