Kuva: Lauri Rotko
Maria Zhukova (oik.) ja Kevin Linno opiskelevat Lappeenrannassa.

Järjestöt yrittävät vauhdittaa kansalaisaloitetta maksuttomasta toisesta asteesta.

Tähän mennessä Maksuton toisen asteen koulutus kaikille -kansalaisaloitteen on allekirjoittanut 40 000 kansalaista. Päästäkseen eduskunnan käsittelyyn aloite tarvitsee 50 000 allekirjoittajaa.

Pelastakaa Lapset ry:n, Lukiolaisten liiton ja muiden opiskelija- ja nuorisojärjestöjen sekä Vanhempainliiton käynnistämä kansalaisaloite vaatii eduskuntaa puuttumaan lukio- ja ammatillisten opintojen kohtuuttomiksi nousseisiin kustannuksiin.

– 40 000 allekirjoitusta on valtava määrä, mutta meiltä puuttuu vielä 10 000 nimeä. Haastamme nyt kaikki tasa-arvoista koulutusta arvostavat suomalaiset allekirjoittamaan aloitteen, jotta saamme sen etenemään eduskunnan käsittelyyn. Kaikilla nuorilla tulee Suomessa olla yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella toisella asteella, varallisuudesta riippumatta, sanoo Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

MainosLukiolaisten liitonp uheenjohtaja Alvar Euro on tyytyväinen siihen, että nimien kerääminen on saanut vauhtia.

Kansalaisaloite on kerännyt viimeisen viikon aikana noin 14 000 allekirjoitusta, Lukiolaisten liitosta kerrotaan.

– Aidosti maksuton toinen aste puhuttelee. Mahtavaa, miten monenlaiset ihmiset ovat aktivoituneet hyvän asian puolesta. Nimiä tarvitaan kuitenkin vielä, Euro toteaa.

Aloitteella viikko aikaa

Kansalaisaloite avattiin viime syksynä. Sen pitää saada tarpeeksi nimiä 18.3. mennessä. Muuten aloite raukeaa.

Pelastakaa Lapset ry:n mukaan yli kolmasosalla lukiolaisnuorista tai heidän perheistään on taloudellisia vaikeuksia opintojen kustannuksista selviämisessä. Myös toisen asteen ammatillisia opintoja suorittavien keskuudessa taloudelliset ongelmat ovat yleisiä, kertoi opetushallituksen tuottama selvitys toisen asteen kustannuksista.

Aloitteen tekijöiden mukaan esimerkiksi lukion suorittamisen kokonaiskustannukset nousevat 2 600 euroon ja joidenkin ammatillisten tutkintojen kustannukset voivat nousta vielä kalliimmiksi.

Aloitteessa katsotaan, että tämä asettaa nuoret keskenään eriarvoiseen asemaan ja aiheuttaa paineita vähävaraisten perheiden toimeentulolle.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*