Arkistokuva: Seppo Haavisto
Jyrängön koululaisia liikkumassa välitunnilla vuonna 2014.

Heinolalainen Jyrängön koulu sai keskiviikkoiltana merkittävän tunnustuksen oppilaiden liikkumisen hyväksi tekemästään työstä.

Jyrängön koulu voitti Euroopan komission #BeActive Education Award -kilpailun. Kilpailussa oli mukana 69 koulua eri puolelta Eurooppaa.

”Jyrängön koulu on liikuntapainotteinen peruskoulu, johon lapset tulevat lähialueelta. Heidän liikunnallisuuttaan ei testata soveltuvuuskokeilla, mutta koulun menoa katsellessa tuntuu kuin kaikki olisivat liikkeessä”, kirjoitti Kuntalehti Jyrängön koulusta numerossa 7/2014.

Jutun mukaan liikkumista painotetaan koko alakoulun ajan, keskellä päivää on pitkä välitunti jonka aikana on tarjolla välineitä ja mahdollisuuksia liikkumiseen. Alakoulussa tyttöjen ja poikien liikuntatunnit ovat yhteiset.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Jyrängön koulussa tavoitteena on saada lapset liikkumaan vähintään kaksi tuntia päivässä. Tämä ei tarkoita kilpaurheilua, vaan liikkumista myös kuin huomaamatta. Olennaista on tarjota ympäristö, joka houkuttelee liikkumaan.

– Rauhallinenkin työtila voi aktivoida. Luokissa on jumppapalloja istuimina, seisomapöytiä ja pöytiä käytävillä. Passiivisia jaksoja katkaistaan vaikkapa välipalajumpalla, rehtori Kimmo Nykänen kuvailee liikkuvakoulu.fi-sivustolla.

– Etenkin vähän liikkuville lapsille on tärkeää, että ympäristö itsessään houkuttelee liikkeelle.

Jyrängön koulussa liikkuva koulu -ajattelu käynnistyi jo vuonna 2005. Sittemmin ajattelu on laajentunut satoihin kouluihin ympäri maata.

Eurooppalainen palkinto julkistettiin Sofiassa Bulgariassa. Finaalivaiheessa voitosta kilpaili Jyrängön koulun lisäksi kaksi muuta koulua, Tshekistä ja Irlannista. Tuomaristo painotti toimintamallin vaikuttavuutta ja soveltuvuutta muihin maihin.

Rehtori Nykänen kertoi keskiviikkona Heinolassa ilmestyvälle Itä-Hämeelle olevansa ”tosi ylpeä”. Nykäsen mukaan palkinto oli koko Heinolalle ja Suomelle. Hän kehui koko Heinolan kaupungin organisaation olleen mukana liikkuvan koulun toteuttamisessa.

– Perjantaina koululla pidetään bileet, Nykänen sanoi.

 

Lisää aiheesta:

Liikkuva koulu -hankkeesta hyviä kokemuksia

Liikkuva koulu -hanke saa lisää rahaa

Liikkumattomuus vaarantaa terveyden ja talouden

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*