KalPan keltamustat värit hallitseva Kuopion kaupungin verkkosivuja.

Menestys jääkiekossa tuo kaupungille mainetta. Yhteistyö jääkiekkoseuran kanssa on kuitenkin keväthuumaa pitkäaikaisempaa ja mitataan kaupunkilaisten hyvinvoinnissa.

Ylen radioselostajilta meinasi torstai-iltana loppua adjektiivit kesken Kuopion jäähallin, ”Niiralan montun”, tunnelmaa kuvaillessaan.

Kaupungin jääkiekkoylpeys KalPa pelaa liigan finaaleissa Tampereen Tapparaa vastaan, ja harvinaisesta herkusta otetaan kaikki irti.

Niin ottaa myös Kuopion kaupunki, jonka verkkosivut KalPa on vallannut keltamustilla väreillän, ja jonka sosiaalisessa mediassa jääkiekko on nyt erittäin ”hot”.

MainosMenestys jääkiekossa on kaupungin imagolle erittäin positiivinen asia, sanoo Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen.

Eikä vain kaupungille, vaan koko maakunnalle. KalPa on itse brändännyt itsensä tunnuslauseella ”Puolesta Savonmaan”.

Ja menestyksestä hyötyy laaja alue, Soininen vahvistaa.

Mainos– KalPan toiminnan piirissä on valtava määrä alueen yrityksiä, jotka myös jakavat tämän saman. Yritykset kilpailevat osaavasta työvoimasta, ja on syitä miksi porukka haluaa kuulua KalPa-verkostoon.

– KalPalla on paljon näkyvyyttä ja menestyessään vielä enemmän. Se tuo näkyvyyttä kaupungille ja vaikuttaa jopa muuttopäätöksiin.

Yhteistyön arvo näkyvyyttä syvemmällä

Kuopiossa ei kuitenkaan iloita vain nyt kun KalPa menestyy.

– Olemme olleet kumppaneita jo vuosien ajan. Useana vuonna KalPan kanssa on tehty mittava yhteistyösopimus, joka ei rajaudu vain vetovoimaan ja markkinointiin ja näkyvyysarvoon, Soininen kertoo.

Yhteistyön arvot ovatkin syvemmällä. Arvopohjainen kumppanuuksien hyödyntäminen on osa kaupungin perusteellisesti rakentamaa kumppanuuksien hyödyntämismallia, Soininen kertoo.

– Arvopohjainen hyödyntäminen tarkoittaa hyvinvoinnin edistämistä, mikä on kaupungin ”bisneksen” ydinasioita. Kunnan tekemiselle ydinasioita on hyvinvoinnin edistäminen lasten ja nuorten parissa. Sitä me tuomme osana näitä sopimuksia.

– Silloin ei mitata pelkästään palstamillejä, paljonko ollaan näkyvillä jossain, vaan mitataan vaikuttavuutta hyvinvointiin ja silloin ollaan aika oikeiden asioiden äärellä. Se tekee suhteesta vähän merkityksellisemmän.

Tuorein yhteistyösopimus kaupungin ja KalPan välillä solmittiin juuri ennen finaaleja.

– Siinä määritettiin että tehdään yhteistyötä niin yritysverkoston kuin nuorisopalvelujen näkökulmasta, Soininen kertoo.

Yhteistyö on jo vuosien ajan tuonut liigajoukkueen pelaajat kaupungin kouluihin kertomaan muun muassa koulukiusaamisen vastustamisesta ja terveellisistä elämäntavoista – asioista jotka ovat kaupungille tärkeitä teemoja viedä eteenpäin. Pelaajien osallistumisen kautta halutaan muun muassa ehkäistä syrjäytymistä ja innostaa lapsia liikkumaan.

– Kalpalainen ei kiusaa koulussa, vapaa-aikana eikä netissä – tämä on kuluvan kauden teema ja kuuluu myös KalPan arvoihintotesi jo syksyllä 2014 KalPan myynti- ja asiakkuusjohtaja, entinen maajoukkuemaalivahti Pasi Kuivalainen silloista yhteistä kampanjaa.

KalPa ovaa yhteiskuntavastuutaan kattavasti verkkosivuillaan.

Kaupunginjohtaja Petteri Paronen puolestaan kiitti kuluvan lukuvuoden alussa erikseen urheiluseuroja, jotka osallistuvat kiusaamisen vastaiseen kampanjointiin.

Kuopion kaupungin ja KalPan yhteistyön vaikutusten ennakkoarviointia maaliskuussa 2016. Kaksi ++-merkkiä tarkoittaa merkittävää ja pitkäaikaista myönteistä vaikutusta:

”Kauhean ylpeitä KalPasta”

KalPa on koko historiansa aikana vasta toista kertaa jääkiekon SM-finaaleissa. Edellisestä kerrasta on 26 vuotta.

KalPa on voittanut kaksi ensimmäistä finaaliottelua. Mestariksi pääsee neljällä voitolla. Lauantaina pelataan kolmas finaalikamppailu Tampereella.

Sitä voi seurata Kuopion torilla, jonne Kuopion keskustan kehittämisyhdistys on järjestänyt kansanjuhlan.

Kirsi Soininen vastaa Kuntalehden kysymyksiin puhelimessa Tahkon hiihtokeskuksesta, jossa Kuopion seudun kauppakamarin tapahtumassa startup-yrittäjät esittelevät liikeideoita hiihtohississä ”Tahko Ski Lift Pitch” –tapahtumassa.

– Aloituspuheenvuorossani totesin että on olemassa spesiaali Kuopio-spirit jonka voi tunnistaa myös KalPan peleissä. Se on jonkinlaista savolaista hulluutta ja välittömyyttä.

– KalPan taitopelaaminen on meille hieno asia.

KalPa ei ole voittanut mestaruutta koskaan, Tappara on hallitseva mestari ja viidettä kevättä peräjälkeen finaaleissa.

Hyvästä asetelmasta huolimatta Soininen ei veikkaa, kuinka finaalisarjassa käy.

– Olemme iloisia, on lopputulos mikä tahansa. Olemme kauhean ylpeitä KalPasta joka tapauksessa.

Kuopiossa syntynyt Johan Henrik Tawast oli vaikutusvaltaisimpia suomalaisia 200 vuotta sitten. Nyt hänen patsaansa Kuopion kaupungintalossa on puettu KalPan paitaan. (Kuva: Kuopion kaupunki)
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*