Kuva: Seppo Haavisto
Opiskelijoiden järjestöt ovat pettyneitä valiokunnan päätökseen hylätä kansalaisaloite.

Oppositiopuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta ovat esittäneet vastalauseen maksutonta toisen asteen koulutusta käsittelevään muistioon.

Sivistysvaliokunta julkaisi tiistaina 12. helmikuuta muistion kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan toisen asteen koulutuksen maksuttomuutta opiskelijoille.

Aloitteessa vaadittiin eduskuntaa aloittamaan selvitys lukio- ja ammatillisen koulutuksen opintojen maksullisuuden poistamisesta. Sivistysvaliokunta pitää koulutuksen maksuttomuutta tärkeänä, mutta hylkäsi aloitteen, koska eduskunta ei ole oikea taho selvittämään asiaa.

Kaikki sivistysvaliokunnan jäsenet eivät ole tyytyväisiä päätökseen.

– Valiokunta olisi voinut omassa lausumassaan esittää, että eduskunta edellyttää valtioneuvostoa ryhtymään kansalaisaloitteessa esitettyihin toimenpiteisiin, sivistysvaliokunnan jäsenet Pilvi Torsti (sd.) ja Li Andersson (vas.) huomauttavat lähettämässään tiedotteessa.

Vastalauseessa kannatetaan toisen asteen maksuttomuutta ja ponnella edellytetään, että valtioneuvosto laatii perusteellisen selvityksen ja ryhtyy tarvittaviin uudistuksiin lukio- ja ammattiopintoihin liittyvien maksujen poistamiseksi.

Toukokuussa 2018 eduskuntaan lähetetyssä kansalaisaloitteessa ehdotetaan selvitettäväksi, voisiko toisen asteen maksuttomuuden toteuttaa samalla mallilla kuin maksuttoman perusopetuksen. Maksutonta toista astetta perustellaan sillä, että koulutukseen liittyvien maksujen takia toinen aste ei ole tasavertaisesti kaikkien ulottuvilla.

Esimerkiksi Helsingin kaupunki on päättänyt alkaa kustantaa toisen asteen opiskelijoiden oppimateriaalit.

Koulutus vaikuttaa työllistymiseen.

Pelkän perusasteen koulutuksen varassa olevien työllisyysaste on ainoastaan 43 prosenttia, kun korkeakoulutettujen työllisyysaste on 84,5 prosenttia.

Perusasteen koulutuksen varassa on noin 15 prosenttia nuorista. Vuoden 2018 nuorisobarometrin ennakkotietojen perusteella jopa neljännes toisen asteen koulutuksen opintojen keskeyttäneistä on jättänyt tutkinnon suorittamatta rahan puutteen vuoksi. Ilman tutkintoa ja koulutuspaikkaa olevista nuorista lähes puolet on joutunut karsimaan tai luopumaan opinnoistaan rahan puutteen takia.

Opiskelijoiden järjestöt, Lukiolaiset, FSS, OSKU, Pelastakaa Lapset ja SAKKI, ovat pettyneitä valiokunnan päätökseen hylätä kansalaisaloite.

– Näinkö eduskunta arvostaa nuorten aktiivisuutta, järjestöjen johtajat kysyvät yhteisessä tiedotteessaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä